Blog

Co-Wash

Veel krullenbollen doen aan Co-Washen of hebben het weleens geprobeerd. In deze blog leg ik jullie uit wat Co-Washing is en hoe je dit met succes doet.

Wat is een Co-Wash?

Co-Washen is je hoofdhuid wassen met conditioner (crèmespoeling). In conditioners zitten hele milde reinigers die je als vervanger van shampoo kunt gebruiken (als je het op de juiste manier toepast) Er zijn tegenwoordig ook producten te koop die zich een Co-Wash noemen. Deze producten zitten qua reinigende kracht tussen een conditioner en sulfaatvrije shampoo in en kan worden vergeleken met een No-Poo, zoals Boucleme Curl Cleanser. Zorg ervoor dat jouw conditioner, Co-Wash of No-poo geen sulfaten, siliconen en/of uitdrogende alcohol bevat.

Voor wie is Co-Washen geschikt?

Ik vind Co-Washen het meest geschikt voor mensen met dik haar of haartype 3B tot haartype 4B. Bij mensen met dun haar of minder sterke krul, kan het haar verzwaard worden. Ook bij een vette hoofdhuid kan Co-Washen in het begin moeilijk zijn, omdat de oliën niet allemaal verwijderd worden. Je kunt dan een tijd last hebben van een vette hoofdhuid en vet haar. Deze overgangsperiode duurt 6 tot 12 weken.

Hoe moet ik co-washen?

1. VOORDAT je je haar nat maakt, breng je een handvol conditioner aan op je hoofdhuid. Dan masseer je je hoofdhuid tot je het gevoel hebt dat je armen eraf vallen 😁💪🏼. Ongeveer 5 tot 10 minuten
2. Laat de conditioner vervolgens 30 minuten intrekken.
3. Nu mag je je haar nat maken. Terwijl je onder de douche staat, spoel je de conditioner uit terwijl je je hoofdhuid masseert. Je hoofdhuid is nu schoon, maar toch gehydrateerd.
4. Gebruik na het reinigen van de hoofdhuid dezelfde conditioner voor het haar. Verdeel de conditioner over je haar en glijd met je vingers naar beneden om het haar te ontklitten. Daarna knijp je de conditioner in het haar tot je krullen voelen als nat zeewier. Voor de meeste krultypes wordt aangeraden niet alle conditioner uit te spoelen voor extra hydratatie. Je hebt dan ook geen leave-in nodig.
5. Na het douchen breng je je stylingproducten aan in nat haar en droog je je haar zoals je gewend bent.

Nat haar

Als je de conditioner aanbrengt in droog haar, neemt het meer voedingsstoffen op uit de conditioner. Als je haar eerst nat maakt, wordt het water geabsorbeerd door je haar, waardoor er minder “ruimte” is voor de conditioner.

Co-Wash producten

Om te co-washen kun je kiezen uit deze no poo of conditioners:

Build Up

Als je jouw haar niet regelmatig wast met een shampoo, kun je last krijgen van build up. Builld up is een laagje op het haar dat niet met co-washen verwijderd kan worden. De goede stoffen uit de haarproducten kunnen dan niet meer doordringen. Alles kan build up geven, maar vooral:

  • Guar hydroxypropyltrimonium chloride
  • Polyquats
  • Kalk in hard water

Als je haar vettig aan blijft voelen of alle producten niet meer lijken te werken, heb je waarschijnlijk last van builp up.

Producten om build up te verwijderen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *