Blog

Door mijn experiment met de Water Only Methode ben ik veel alternatieven tegen gekomen voor shampoo, zoals ei, klei, wasnoten en poeders. Eén van de poeders sprak mij aan vanwege het reinigende én voedende effect, Shikakai. 

Wat is shikakai?

Shikakai is een Ayurvedische poeder en betekent fruit voor het haar. Het wordt al eeuwenlang in India gebruikt als shampoo en conditioner. De poeder is afkomstig van de klimplant Acacia Concinna die voornamelijk  groeit in het midden en zuiden van India. De bladeren en schors van de plant worden gedroogd en vermalen, waardoor shikakai poeder ontstaat. Shikakai bevat saponine (zeep), is pH huidneutraal en reinigt het haar zonder de natuurlijke oliën te verwijderen. Het maakt het haar zacht, maar ook sterker en er wordt geclaimd dat shikakai haargroei kan stimuleren.

Hoe gebruik je shikakai?

Ik gebruik shikakai alleen om mijn hoofdhuid te wassen. Hiervoor gebruik ik 1 eetlepel shikakai en ongeveer 30 ml heet water (80 graden). Dit laat ik afkoelen en verdeel het voor het wassen over mijn hoofhuid. Na 10 – 20 minuten stap ik onder de douche en spoel ik de poeder uit terwijl ik mijn hoofdhuid masseer. Vervolgens gebruik ik conditioner of een detangler om mijn haar te ontklitten.

Build up verwijderen

Na mijn reis door Marokko was mijn haar er slecht aan toe. Ik had een CG shampoo meegenomen in plaats van shikakai, omdat me dat makkelijker leek. Ik kreeg last van build up door het de slechte kwaliteit van het leidingwater en die kreeg ik er niet meer uit. Eenmaal thuis heb ik mijn volledige haar gewassen met een mix van shikakai en amlapoeder en de build up was weg. Door de hoge concentratie van vitamine C in Amla is deze mix een perfecte build up booster. Ik heb 2 eetlepels shikakai, 1 eetlepel amla en ongeveer 90 ml heet water gebruikt.

Shikakai, amla & reetha

Vaak zie je een mix van shikakai, amla en reetha om het haar te wassen. Reetha is een poeder van wasnoten en reinigt het haar té sterk. Ik vind het resultaat vergelijkbaar met een shampoo mét sulfaten en mijn man vond mijn haar zelfs pluizig nadat ik het had gebruikt.

De voordelen van shikakai

• pH huidneutraal

• Reinigt mild

• Voedend

• Bevat geen stoffen die irriterend zijn voor de hoofdhuid of slecht zijn voor het haar

Nadelen

• Je moet het zelf mixen

• Het moet 10 – 20 minuten inwerken

 

Waar is shikakai verkrijgbaar?

Bij KrullenTemmer wordt shikakai verkocht van het merk It’s Pure Organics. Deze poeder is heel fijn en blijft dus niet in het haar achter na het spoelen. Shikakai wordt ook verkocht bij sommige toko’s. Online zul je vooral shikakai tegenkomen van het merk Khadi. Deze poeder is iets grover, waardoor er extra aandacht besteed moet worden aan het uitspoelen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactgegevens:

Adres:
Punter 10 02
8242 DC Lelystad

Telefoon / WhatsApp:
 06 43 99 68 68

E-mail:
info@krullentemmer.nl