Blog

Welk haartype heb ik en waarom is dit belangrijk?

Als je een afspraak bij mij maakt, vraag ik naar je haartype. Ik weet dan ongeveer wat ik kan verwachten en welke behandeling het best bij je past.

André Walker, de kapper van Oprah, heeft een systeem bedacht waarbij hij het haar heeft ingedeeld in vier types. In deze blog worden ze alle vier behandeld.

Haartype 1

Haartype 1 / Steil haar

Haartype 1 is steil haar waar dus helemaal geen slag of krul in zit. Dit haar heeft meestal de meeste glans, omdat de oliën van de hoofdhuid gemakkelijk de uiteinden van het haar kunnen bereiken. Haartype 1 is onderverdeeld in 3 types:
1A: Dun en fijn steil haar
1B: Steil haar met een mix van dun en dik haar
1C: Dik steil haar

Haartype 2

Haartype 2 is golvend haar. Ook wel slag genoemd. Het haar kan dik of dun zijn en ook dit haartype wordt onderverdeeld in 3 types:
2A: Steil haar bovenop en golvend aan de onderkant. Vaak met weinig volume.
2B: Lichte krul (soms pluis) bovenop en een S patroon aan de onderkant
2C: Een S patroon van boven tot onder en veel volume

Haartype 3

Krullen dry cut

Haartype 3 staat voor krullend haar. Deze krullen zijn meer spiraalvormig. Haartype 3 is onderverdeeld in 2 types:
3A: Spiraalvormige krul die snel kan gaan pluizen
3B: Dik haar met kleinere spiraalvormige krullen

Haartype 4

Haartype 4 staat bekend als kroeshaar. Dit haar krult zo sterk dat het veel korter lijkt dan het is (shrinkage). Mensen met type 4 haar hebben veel haar (hoge densiteit)
4A: Strakke spiraalvormige krul met een stugge textuur. Is zeer fragiel en kan dus makkelijk afbreken.
4B: Een minder gedefinieerde krul met een Z patroon. Het haar voelt stug aan en is ook fragiel, waardoor het makkelijk kan afbreken.

Verandering van haartype
Je haartype is niet altijd hetzelfde. In de winter krult het haar vaak minder dan in de zomer. Ook de producten die je gebruikt kunnen invloed hebben op je haarstructuur. Te zware producten zorgen bijvoorbeeld voor uitgezakte krullen. De manier waarop je je haar droogt, heeft ook effect. Diffusen geeft bijvoorbeeld een sterkere krul dan het haar aan de lucht laten drogen.

Hormonen hebben ook effect op je haartype. Mijn moeder kreeg slag in haar haar toen ze in de overgang kwam. En een vriendin kreeg krullen toen ze zwanger was. Ik heb van nature haartype 1A tot 3A gehad.

Ik weet mijn haartype…en nu?
Als je weet wat je haartype is, kun je makkelijker producten vinden die bij je passen. Veel merken geven aan voor welk haartype hun product geschikt is. Er zijn veel tutorials te vinden op YouTube, Instagram en Facebook. Als je zoekt op jouw haartype, krijg je (meestal) het juiste advies qua styling. Voor alle haartypen bieden we behandelingen aan om het haar gezonder te maken.

bron: https://www.andrewalkerhair.com/whats-my-hair-type/african-american-kinky-hair-types/

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *