Blog

Krullen Ploppen

Krullen Ploppen

Bij het drogen van (krullend) haar moet je voorzichtig te werk gaan. Met het juiste materiaal en techniek krijg je volume, definitie en weinig pluis. Dit kun je bereiken door te ploppen.

Wat is ploppen?

Ploppen is een manier om je krullen te drogen na het aanbrengen van de stylingproducten en voor het föhnen (of verder aan de lucht te laten drogen). Hiervoor wordt vaak een grote doek gebruikt die je op een speciale manier om je krullen “vouwt”.

Voor wie is ploppen geschikt?

Ploppen is het meest geschikt voor mensen met lang golvend of krullend haar.

De voordelen van ploppen
 • Meer definitie
 • Minder pluis
 • Voorkomt gespleten haarpunten
 • Haar is sneller droog
De nadelen van ploppen

Het nadeel van ploppen is dat je meer moet gebruiken van jouw stylingproducten. Het materiaal zuigt namelijk niet alleen water op, maar ook de leave-in, crème, gel of mousse die je gebruikt.

Hoe lang moet je krullen ploppen?

Vaak wordt aangeraden om krullen 10 tot 20 minuten te ploppen. Sommige krullenbollen wassen hun haar ‘s avonds en slapen met geplopt haar. Je kunt zelf experimteren met verschillende tijden en kijken naar het eindresultaat. Ik plop mijn krullen altijd in de ochtend na het douchen en direct na het aanbrengen van mijn stylingproducten. Vervolgens kleed ik mij aan, poets mijn tanden en doe mijn make-up. Dan haal ik de doek van mijn hoof en gebruik ik vaak nog clips voor extra volume en snellere droogtijd. Ik diffuse mijn haar bijna nooit in verband met gebrek aan tijd en zin. Ik plop overigens alleen op koude dagen. Als het warm is, kneed ik mijn haar droog met een hydrofiel doek of washand. Dit wordt ook wel micro-ploppen genoemd. 

Waarmee kun je ploppen?

Om te ploppen kun je een grote doek gebruiken van een stof die niet al te veel vocht opneemt en glad is. Deze stoffen worden vaak gebruikt om te ploppen:

Vaak wordt een katoenen t-shirt of longsleeve gebruikt om te ploppen. De mouwen maken het makkelijker te knopen.

Hoe moet je ploppen?

Ploppen is anders dan je krullen in in een tulband draaien met een handdoek. Met ploppen blijven de krullen op hun eigen plek in de natuurlijke staat.

 1. Was en style je haar zoals je gewend bent, maar gebruik iets meer (leave-in) conditioner en/of stylingproducten dan gewoonlijk
 2. Leg een grote doek of t-shirt op een vlakke ondergrond, zoals een stoel, tafel of bed. Leg in het geval van een t-shirt de mouwen aan de onderzijde.
 3. Ga voor jouw doek of t-shirt staan en buig voorover zodat je haar in het midden van de stof valt.
 4. Pak het doek of t-shirt aan de bovenzijde vast en leg deze over het haar heen in jouw nek.
 5. Pak vervolgens de onderkant van het doek of de mouwen van het t-shirt vast en vouw deze over jouw voorhoofd naar de achterzijde toe. Knoop het doek of de mouwen aan elkaar vast. 
 6. Laat jouw krullen 10 – 20 minuten ‘geplopt’ zitten of experimenteer met een andere tijdsduur. 
 7. Na het ploppen kun je jouw krullen fohnen met een diffuser of aan de lucht laten drogen.

Het is even zoeken naar het juiste formaat voor jouw hoofd en haar. Als de stof te groot is, kun je deze opvouwen of oprollen. Heb je visuele ondersteuning nodig? Zoek dan op YouTube naar How To Plop Curly Hair. 

Makkelijk ploppen met Scrunch It Curls

Vind je het moeilijk om te ploppen met een doek of T-Shirt? Devin Clifton uit Amerika vond dat ook. Zij bedacht daarom Scrunch It. Een soort muts van microvezel waarmee je makkelijk kan ploppen. Inmiddels is er ook een Scrunch It van t-shirt materiaal en een satijnen versie om mee te slapen. Omdat de producten van Scrunch It vanuit Amerika verzonden wordt, zijn de verzendkosten helaas wel hoog ($19,95) en is de levertijd is wat langer dan je gewend bent. Scrunch It verkoopt ook nog andere fijne producten, dus zeker de moeite (en het geld) waard om de webshop van Scrunch It te bekijken.

Wet Plopping

Wet plopping is een variatie van ploppen waarbij je het haar in een badmuts / douchemuts doet direct na het wassen met (leave-in) conditioner, creme, gel en/of mousse. Hierbij droogt het haar dus niet, maar kan het product beter in het haar trekken en worden krullen nog meer gedefinieerd. 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *