Blog

Kokosolie voor krullen

Kokosolie of kokosvet is al jaren een hype. Het wordt gebruikt om te eten, maar ook voor de huid, nagels, tanden het haar. In deze blog lees je wat kokosolie kan betekenen voor jouw krullen.

Wat is kokosolie?

Eigenlijk is kokos een vet, omdat het stolt bij kamertemperatuur. Een kokosnoot groeit aan een kokospalm en zit in een dikke groene schil. Als je deze schil opent, zie je de harige kokosnoot. Wanneer deze geopend wordt, vindt je kokoswater en vruchtvlees. Kokosolie wordt gemaakt van het vruchtvlees van een kokosnoot. Ongeveer 65% tot 75% van het vruchtvlees van een kokosnoot bestaat uit vet. Met een pers wordt de olie uit het vruchtvlees geperst.

Kokosolie voor de huid

Kokosolie is hydraterend voor de (hoofd)huid. Kokosolie komt dicht bij de natuurlijke eigenschappen van huidtalg. Het werkt tegen bacteriën, virussen en schimmels en beschermt de huid tegen kou. Kokosolie is dus erg fijn bij een geïrriteerde hoofdhuid. 

Zo gebruik je kokosolie op de hoofdhuid

De beste manier om kokosolie op de hoofdhuid te gebruiken, is voordat je je haar gaat wassen. Breng kokosolie aan op de vingertoppen en masseer het in op de hoofdhuid.

Laat de olie 4 tot 8 uur intrekken. Als je ‘s ochtends jouw haar wast, kun je de kokosolie dus de avond ervoor aanbrengen.

Was vervolgens jouw haar zoals je gewend bent. Gebruik bij voorkeur een sulfaatvrije shampoo.

Kokosolie voor haar

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kokosolie voor 95% doordringt in het haar. Hiermee is het dus een hydraterende olie. Omdat de kokosolie onder de haarschubben kan doordringen, zorgt het ervoor dat proteïne in het haar behouden blijft en daarmee voorkomt het gespleten haarpunten en dat het haar afbreekt. Daarmee is kokosolie zeer geschikt voor haar met een hoge porositeit dat is veroorzaakt door verven, blonderen, permanent, relaxen, zwemmen in zee- of chloorwater en zonlicht. 

Kokosolie kun je gebruiken op haartype 1 t/m 4, dus op steil haar, golvend haar, krullend haar en kroeshaar. 

Wanneer kokosolie gebruiken in het haar?

Kokosolie is dus het meest geschikt voor poreus haar. Je haar zal baat hebben bij kokosolie als:

 • Jouw haarpunten dunner zijn dan de rest van jouw haar 
 • Je gespleten haarpunten hebt
 • Jouw haarpunten lichter van kleur zijn dan de rest van jouw haar
 • Jouw haar beschadigd is door verven / highligths
 • Jouw haar beschadigd is door permanenten
 • Jouw haar beschadigd is door relaxen / keratinebehandeling
 • Jouw haar beschadigd is door zonlicht
 • Jouw haar beschadigd is door zwemmen in het zwembad of de zee

 

Verderop lees je hoe je kokosolie gebruikt om je haar te beschermen tijdens het zwemmen.

Zo gebruik je kokosolie in het haar

De beste manier om kokosolie in het haar te gebruiken, is voordat je je haar gaat wassen. Breng de kokosolie aan op droog haar. Richt je hierbij op de poreuze gedeelten van het haar. Vaak zijn dit de punten en de bovenste laag van het haar.

Laat de olie 4 tot 8 uur intrekken. Als je ‘s ochtends jouw haar wast, kun je de kokosolie dus de avond ervoor aanbrengen.

Als je niet zoveel tijd hebt, kun je gebruik maken van warmte om de olie in het haar te laten dringen. Doe dit met een badmuts, heat cap, föhn of droogkap en laat de olie minimaal 30 minuten intrekken.

Was vervolgens jouw haar zoals je gewend bent. Gebruik bij voorkeur een sulfaatvrije shampoo en richt je tijdens het wassen alleen op de hoofdhuid.

Experimenteer met de hoeveelheid kokosolie. Als je meer gebruikt dan jouw haar kan opnemen, kan het jouw haar verzwaren. Het resultaat is vet en slierterig haar. Als je te veel olie gebruikt hebt, was je jouw haar één keer extra met een sulfaatvrije shampoo.

Hoe vaak kokosolie gebruiken in het haar?

Je kunt kokosolie zo vaak gebruiken in het haar als je wilt. Als je merkt dat je de vorige behandeling met kokosolie is uitgewerkt, kun je dit herhalen.

Ook als je je haar net geverfd hebt of je haar een andere chemische behandeling heeft ondergaan, is het een goed moment om de kokosolie te gebruiken.

Heb je veel gezwommen en/of in de zon gezeten, dan is kokosolie ook heel fijn voor je haar.

Kokosolie beschermt tegen chloorwater & zeewater

Chloor in zwembadwater en zout in zeewater maakt het haar poreus en droog. Om dit te voorkomen, breng je de kokosolie aan op droog haar voordat je gaat zwemmen. Zo wordt er een laagje gevormd die een barrière vormt tegen het chloorwater.

Goede kokosolie

Een goede kokosolie is biologisch en koudgeperst. Daarnaast is deze niet geraffineerd, gehard of gebleekt. 

Kokosolie van The White Pearl

The White Pearl is Superior Virgin Kokosolie. Dit is de zuiverste virgin kokosolie met behoud van alle voedingsstoffen. Deze kokosolie wordt gemaakt door Mieke en Bert samen met de lokale bevolking van Sri Lanka. Daarvoor worden kokosnoten van hun eigen en andere lokale plantages gebruikt.

De schil wordt eerst zorgvuldig verwijderd. Mieke en Bert maken namelijk niet alleen kokosolie, maar de hele kokosnoot wordt verwerkt. Van de schil wordt de kokosvezel verwerkt tot bijvoorbeeld kokosmatten, bezems en geluidswanden langs de weg. Daarnaast wordt er geperste kokospotgrond van gemaakt.

Vervolgens wordt het rode schilletje van het vruchtvlees verwijderd. Daarna wordt het vruchtvlees open gemaakt en wordt het kokoswater eruit gehaald en het vruchtvlees twee keer gewassen. Vervolgens wordt het vruchtvlees vermalen tot kokosrasp. Deze heb ik van Mieke & Bert gekregen en het smaakt heerlijk! Het vruchtvlees wordt gedroogd in een dehydrator. Na het drogen wordt de kokosrasp geperst en hier komt de kokosolie uit. De kokosolie wordt gefilterd volgens een proces waarbij alle voedingstoffen behouden blijven. Dit proces  is ontwikkeld in samenwerking met het Coconut Research Laboratorium in Sri Lanka. Door dit unieke proces mag deze kokosolie de naam Superior Virgin Kokosolie dragen. Het hele proces voor het maken van kokosolie The White Pearl gebeurt rond de 40° graden. Het is dus een Raw Food.

Na het filteren wordt de kokosolie in een RVS tank bewaard en vanuit daar in glazen potten gegoten. Vanwege het warme klimaat in Sri Lanka is de kokosolie daar nog vloeibaar. In Nederland zal het meestal hard zijn, omdat het smeltpunt rond 25 °C is.  

The White Pearl Kokosolie kopen

De kokosolie van The White Pearl is nu te koop bij KrullenTemmer. Je kunt deze Superior Virgin Kokosolie ook online bestellen via kokosoliethewhitepearl.nl. Hier verkopen ze ook de kokosrasp 😋

In deze video van Manes By Mell wordt ook uitgelegd waarom kokosolie goed is voor krullen:

Volg KrullenTemmer op:

5 reacties

 1. Hai!
  Mijn haar reageert niet goed op kokos in producten. Kan ik dan wel pure kokosolie gebruiken als prepoo? Ik gebruik meestal argan of avocado. Of is er een andere penetrerende olie die ik beter kan gebruiken?

  Als je gaat zwemmen en je wilt je haar beschermen, dan zou ik als leek juist kiezen voor een sealende olie. Maar dat werkt dus niet?

  Alvast bedankt!

 2. Vanaf mijn 8ste jaar heb Ik kokosolie leren maaken op de ouderwetse manier daar komt geen machines aan te pas is wel een verschil ik haal 1275 gram kokosroom uit 5 kokosnoten daaruit krijg ik 375.ML KOKOSOLIE. De meeste mensen die thuis kokosolie maken halen deze hoeveelheid niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×