Blog

Babyhaar – Zo verzorg je het haar van jouw baby met of zonder krullen

Baby haar krullen kaal

Nu ik weer een baby’tje heb, merk ik hoe weinig er bekend is over het verzorgen van babyhaar. Via de versloskundige en van de kraamvisite kreeg ik o.a. Neutral en Zwitsal shampoo, maar dit is juist wat ik niet gebruik. Dus hierbij alles wat je moet weten over het verzorgen van het haar van baby’s met en zonder krullen.

 

Nesthaar

Baby’s worden geboren met nesthaar. De ene baby heeft nauwelijks haar en anderen weer heel veel. De kleur kan verschillen van spierwit tot pikzwart. Nesthaar is heel dun en breekbaar. Hoe het haar eruit ziet bij de geboorte is geen voorspelling voor de toekomst. Baby’s die kaal geboren worden, kunnen op hun tweede bijvoorbeeld een dikke bos haar hebben.

 

Haaruitval

Het nesthaar valt weer uit binnen 6 maanden. Vervolgens groeit er nieuw haar voor terug. Dit kan een hele andere kleur en structuur hebben dan het haar waar jouw baby mee geboren is. Dit haar is ook dikker dan nesthaar. De meeste baby’s krijgen ook een kale plek op hun achterhoofd. Het dunne nesthaar slijt namelijk makkelijk door de wrijving tijdens het liggen.

 

Babyhaar wassen

Babyhaar (en huid) was je het best met alleen water. Kinderen hebben namelijk geen shampoo nodig, omdat zij nauwelijks talg aanmaken op hun hoofdhuid. De hoofdhuid en het haar wordt dus niet vet en zal alleen maar uitdrogen van shampoo. Wil je wel een shampoo gebruiken voor jouw baby? Dan raad ik de milde Curl Cleanser aan van Boucleme. Shampoo’s van babymerken zoals Zwitsal, Weleda en Neutral zijn helaas niet geschikt. Heeft je baby al wat langer haar en/of last van klitten, gebruik dan een conditioner in plaats van shampoo.  Gebruik hiervoor een milde conditioner zonder siliconen en uitdrogende alcohol, zoals Boucleme Curl Conditioner of Zwitsal Conditioner. Bescherm de oogjes tijdens het uitspoelen met een washandje.

 

Kokosolie voor babyhaar

Als het haar van jouw baby droog en/of pluizig is, kan je koudgeperste kokosolie gebruiken. Kokosolie is hydraterend voor de (hoofd)huid en komt dicht bij de natuurlijke eigenschappen van huidtalg. Het werkt tegen bacteriën, virussen en schimmels en beschermt de huid tegen kou. Omdat kokosolie onder de haarschubben kan doordringen, zorgt het ervoor dat proteïne in het haar behouden blijft en daarmee voorkomt het gespleten haarpunten. Gebruik kokosolie op droog haar.

 

Stylingproducten voor babyhaar

Heeft het haar van jouw baby aan bovenstaande tips niet genoeg? Dan kun je nog een crème of gel gebruiken. Deze producten gebruik je op nat haar:

BabyBaby

Babyhaar kammen

Als je baby nog kort haar heeft, kun je het haar kammen met een zachte borstel van geitenhaar. Als het haar wat langer wordt, kan je krullend haar het beste kammen met de vingers als er conditioner in zit. Heeft jouw kind een hele sterke krul en/of veel klitten, dan kun je ook een borstel, zoals de Tangle Teezer Wet Detangler, gebruiken nadat je het meeste werk met je vingers hebt gedaan. Lang, steil haar kun je het beste kammen als het droog is met een houten borstel.

 

Babyhaar drogen

Dep of knijp het haar van je baby droog met een hydrofiel doek of hydrofiel washandje en laat het vervolgens aan de lucht drogen.

 

Berg / melkschurft / seborroïsch eczeem

Veel baby’s hebben last van schilfertjes korstjes op hun hoofdhuid. Dit is meestal onschuldig en niet besmettelijk. Om dit te voorkomen gebruik je het best zo min mogelijk producten die de hoofdhuid kunnen irriteren, zoals shampoo en zeep. Heeft je baby al last van schilfers? Smeer de hoofdhuid dan rijkelijk in met koudgeperste kokosolie en masseer de hoofdhuid met een zacht borsteltje van geitenhaar. Als je merkt dat de schilfertjes niet weggaan of dat jouw baby er jeuk of pijn aan heeft, vraag dan advies aan het consultatiebureau of de huisarts.

 

Babyhaar knippen

Voor een knipbeurt is het handig dat jouw baby goed kan zitten. Kies een kapper die veel ervaring heeft met baby’s en kinderen, zoals een kinderkapper. Heeft jouw baby krullen, laat het haar dan droog knippen. Zoek hiervoor een krullenkapper die ervaring heeft met baby’s en kinderen. Tijdens het knippen houdt je je baby op schoot als het niet alleen in de stoel wilt.

 

Babyhaar scheren

In sommige culturen en religies is het traditie om het haar van de baby af te scheren. Hiermee is de baby zijn nesthaar in één keer kwijt en is het wachten tot het nieuwe haar terug groeit.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *