Blog

Bij KrullenTemmer werken we volgens de Curly Girl Method. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over deze methode en waarom dit dé weg is naar mooie krullen.

Lorraine Massey 

De Curly Girl Method is bedacht door de kapster Lorraine Massey. Je kan haar kennen als voormalig eigenaar van DevaCurl en bedenker van de DevaCut. Ze is nu eigenaar van het merk CurlyWorld en gaat in haar nieuwe salon Spiral (x,y) werken met de Curl by Curl kniptechniek. Lorraine is geboren in Engeland in een gezin waar ze de enige was met krullen. Ze wilde altijd steil haar net als iedereen op TV en werd vaak gepest om haar krullen. Ze deed er dan ook van alles aan om haar krullen te verbergen door rollers te dragen, steil te föhnen en het haar kort te dragen. Toen haar haar een keer vreselijk verknipt was, besloot ze haar krullen te accepteren en ze te laten groeien. Ze heeft geleerd hoe ze haar krullen het beste kan verzorgen en wilde deze informatie delen in haar kapsalon, Devachan Salons, en met het boek Curly Girl, The Handbook.

Krultype 

Lorraine Massey heeft krullen opgedeeld in zeven krultypes. In haar boek wordt per krultype beschreven hoe je dit haar het beste kan wassen, verzorgen en stylen. Ze geeft daarmee een routine voor de dagen dat je je krullen wast en hoe je het mooi houdt op andere dagen. Hieronder deel ik de basics voor alle krultypes.

Reinigen

Eén van de belangrijkste boodschappen uit het boek is het stoppen met reguliere shampoo. In reguliere shampoos zitten namelijk sterk reinigende stoffen (sulfaten) die de krullen en de hoofdhuid uitdrogen. Krullend haar is van nature droger dan steil haar, omdat de oliën van de hoofdhuid niet of nauwelijks kunnen doordringen tot het einde. Stap daarom over naar een sulfaatvrije shampoo (of een conditioner) om je hoofdhuid mee te wassen. En dan ook alleen de hoofdhuid en niet het hele haar.

Voeden

Gebruik na het reinigen van de hoofdhuid een conditioner (crèmespoeling) voor het haar. In de conditioner mogen geen siliconen zitten. Siliconen vormen namelijk een laagje om het haar, waardoor goede stoffen niet in het haar kunnen dringen. Siliconen kunnen het haar ook verzwaren. Verdeel de conditioner over het haar en glijdt met je vingers naar beneden om het haar te ontklitten. Daarna knijp je de conditioner in het haar tot je krullen voelen als nat zeewier. Voor de meeste krultypes wordt aangeraden niet alle conditioner uit te spoelen voor extra hydratatie. Je hebt dan ook geen leave-in nodig.

 

Drogen

Krullen mogen niet gedroogd worden met een gewone handdoek, omdat het te veel vocht opneemt en het haar pluizig maakt. Lorraine adviseert daarom een microvezel handdoek, katoenen t-shirt, hydrofiel doek of keukenpapier te gebruiken. Knijp voorzichtig het vocht uit je haar.

Styling

Gel is een belangrijk stap in de Curly Girl Methode. Gel geeft hold en is licht. Als het haar helemaal droog is, heeft zich een hard laagje gevormd. Dit wordt een gel cast genoemd. Deze kneed je eruit door ondersteboven te hangen en je haar omhoog te duwen terwijl je knijpt (scrunchen). Het is belangrijk dat er geen siliconen, uitdrogende alcohol, parabenen en phthalaten in de gel zit.

Stop met alle manieren om je haar steil te maken

Alle manieren om de structuur van je haar te veranderen zijn slecht voor de gezondheid van je krullen. De borstel, stijltang, rollers, krultang en alle andere dingen die je structuur aantasten, moeten worden weggegooid.

Nog veel meer…

Dit zijn de belangrijkste dingen van de Curly Girl Methode, maar er staan nog veel meer interessante dingen in Curly Girl, The Handbook. Ze deelt bijvoorbeeld veel recepten voor haarproducten die je in je eigen keuken kunt maken, hoe je zelf je haar knipt, over kinderen met krullen, mannen met krullen en nog veel meer. Leuk leesvoer voor iedereen met krullen.

 

Wil je de Curly Girl Methode volgen, maar kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Wordt dan lid van de Facebookgroep Curly Forever. In de bestanden staat stap voor stap uitgelegd hoe je je krullen moet verzorgen volgens deze methode én welke producten geschikt zijn (CG proof/ CG vriendelijk)

2 Reacties

 1. TINA

  Hallo. Welke haargel kan ik gebruiken volgens de curly methode ? Heb al gezocht maar nog niets gevonden. Ik woon in België dus liefst een product dat bij ons te koop is.
  Ik hoop dat je kan helpen. Alvast vriendelijk dank. Tina

  Antwoord
 2. Oryanda

  Hoi Tina,

  Bij de Kruidvat kun je Europrofit Extra Strong of Wella New Wave Ultra Strong Rock & Hold Haargel kopen. Deze bevatten geen slechte ingredienten. Verder weet ik helaas niet welke producten verkrijgbaar zijn in Belgie. Als je een Facebookaccount hebt, kun je lid worden van Curly Forever. Daar staat een uitgebreide lijst met gels die CG zijn.

  Groetjes, Oryanda

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactgegevens:

Adres:
Punter 10 02
8242 DC Lelystad

Telefoon / WhatsApp:
 06 43 99 68 68

E-mail:
info@krullentemmer.nl