Blog

Duurzame CG producten

Wil je aan de Curly Girl Methode beginnen, maar verbaas je je over alle producten die je ervoor nodig zou hebben? Of schrik je van over de ingredienten die niet milieuvriendelijk zijn? In dit artikel neem ik je mee in mijn zoektocht naar duurzame(re) Curly Girl producten.

Koop en gebruik minder haarproducten

Als je Facebookgroepen en Insta influencers volgt over de Curly Girl Methode, lijkt het alsof je heel veel producten nodig hebt. De échte Curly Girl Methode die bedacht is door Lorraine Massey en beschreven is in het boek Curly Girl The Handbook is echter heel simpel.

Blijf bij de basis van de Curly Girl Methode:

  • Shampoo
  • Conditioner
  • Gel

Je haar zal steeds gezonder worden, waardoor je na verloop van tijd ook minder conditioner en/of gel nodig hebt. 

Is jouw haar beschadigd, dan kan het extra verzoring nodig hebben. Gelukkig zijn hier ook duurzame oplossingen voor, zoals kokosolie en rijstwater

Kies natuurlijke(re) haarproducten

Als je de Curly Girl Methode volgt, gebruik je producten

  • Zonder sulfaten
  • Zonder siliconen
  • Zonder uitdrogende alcohol
  • Zonder waxen
  • Zonder minerale oliën

Wil je producten gebruiken die beter zijn voor het milieu en/of jouw eigen gezondheid, dan kies je ook voor 

Dit lijkt ingewikkeld om uit te zoeken, maar je hebt maar 3 producten nodig. Soms kost het meer geld en soms meer tijd. Maar het is goed voor jou, jouw haar en de natuur.

Let wel op de pH waarde

Veel natuurlijke haarproducten hebben een te hoge of te lage pH waarde. Zo heeft een haarzeep vaak een pH waarde van 7 of hoger terwijl de (hoofd)huid een pH waarde heeft van 5.5. Na het gebruik van een product met een afwijkende pH heeft de (hoofd)huid uren nodig om te herstellen. De huid zal hierdoor uitdrogen en geirriteerd raken. Zoek dus een shampoo met een pH waarde van 5.5.

Het haar heeft echter een zuurdere pH waarde van 3.7. Bij een veel te hoge of lage pH waarde raakt het haar beschadigd en wordt het poreus. Met een conditioner en stylingproduct wil je dus graag een pH hebben van 3.7. 

Een pH waarde tussen de 3.5 en 6 wordt beschouwd als veilig voor haar en hoofdhuid. 

De pH van een haarproduct kun je grofweg meten met pH strips.

Lijst met duurzame Curly Girl Producten

Dit is het begin van mijn zoektocht naar duurzamere Curly Girl producten die óók goed zijn voor je haar. Ik ga de volgende lijsten opstellen:

Alle CG producten die vegan én biologisch zijn en geen microplastics en hormoonverstorende stoffen bevatten, worden in onderstaande lijst opgenomen. 

Duurzame Curly Girl Shampoo

Duurzame Curly Girl Conditioner

Duurzame Curly Girl Gel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×