Blog

Elasticiteit van je krullen

Welk haartype je ook hebt, elke haar is opgebouwd uit proteïne en vocht. Ongeveer 95% van het haar bestaat uit proteïne (ook wel keratine genoemd). De balans tussen proteïne en vocht bepaalt onder andere de elasticiteit van je haar, dus hoeveel rek er in je haar zit. Bij te veel vocht en te weinig proteïne, rekt je haar te veel mee. Je krullen zakken uit en kunnen droog aanvoelen. Bij te veel proteïne en te weinig vocht, rekt je haar te weinig mee. Je haar wordt daardoor breekbaar en kan ook droog aanvoelen. Mensen met hoge porositeit, geblondeerd of beschadigd haar hebben een tekort aan proteïne.

Zo meet je de elasticiteit van je haar

Gezond haar rekt ongeveer 25% uit. Met een rektest kun je de elasticiteit van je krullen berekenen.

 1. Neem een losse haar. Bijvoorbeeld een haar die is uitgevallen.
 2. Was deze haar met afwasmiddel.
 3. Pak een liniaal. Neem de haar tussen beide duim en wijsvinger met een afstand van 4 cm. Trek het haar uit.
 4. – Haar met een gemiddelde elasticiteit rekt tot 5 centimeter (25%) 
  – Haar met vochttekort heeft een lage elasticiteit laat zich bijna niet uitrekken (minder dan 25%)
  – Haar met proteïnetekort heeft een hoge elasticiteit en rekt makkelijk (meer dan 25%)

 

Voer de rektest eens in de twee maanden uit, omdat de balans steeds kan wijzigen door de producten die je in je haar stopt.

Gemiddelde elasticiteit

Als je elasticiteit in balans is, kun je het beste producten gebruiken met proteïne én zonder proteïne. Je kunt bijvoorbeeld een hydraterend masker afwisselen met een masker met proteïne. Of een conditioner met proteine en stylingproducten zonder proteine. Zoals deze gelatine haarmasker of een rijstwaterspoeling.

Hoge elasticiteit

Mensen met een hoge elasticiteit hebben een tekort aan proteïne. Gebruik een haarmasker met proteïne, een gelatine haarmasker of rijstwaterspoeling en test nogmaals de elasticiteit van je haar. Is deze nog steeds te hoog, voeg dan producten met proteïne toe aan je routine. Bijvoorbeeld een conditioner met proteine of stylingproducten met proteine.

Lage elasticiteit

Als je een lage elasticiteit hebt, komt je haar vocht tekort. Gebruik geen haarproducten met proteïne en gebruik eens in de 7 tot 14 dagen een hydraterend haarmasker.

Ik weet het niet

Kom je er niet helemaal uit met bovenstaande rektest? Dan zijn er andere factoren waar je op kunt letten om te achterhalen of jouw haar proteine nodig heeft. Haar dat beschadigd is en daardoor een hoge(re) porositeit heeft, heeft proteine nodig. Deze hoge porositeit kan ontstaan door:

 • Blonderen
 • Verven
 • Relaxen
 • Permanent
 • Zonlicht
 • Chloorwater
 
Je merkt ook dat je haar proteine nodig heeft als: 
 • Je last hebt van droge en/of gespleten punten
 • Je last hebt van droog haar
 • Je last hebt van pluizig haar
 • Je veel last hebt van klitten
 • Je haar minder krult
 • Je haar slap aanvoelt

Zo herken je proteine

Op de ingrediëntenlijst van je haarproduct staat aangegeven of er proteïne inzit. Dit zijn proteïnen:

 • Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed casein
 • Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed collagen
 • Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed hair keratin
 • Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed keratin
 • Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed rice protein
 • Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed silk
 • Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed soy protein
 • Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein
 • Cocodimonium hydroxypropyl silk amino acids
 • Cocoyl hydrolyzed collagen
 • Cocoyl hydrolyzed keratin
 • Hydrolyzed keratin
 • Hydrolyzed oat flour
 • Hydrolyzed silk
 • Hydrolyzed silk protein
 • Hydrolyzed soy protein
 • Hydrolyzed wheat protein
 • Hydrolyzed wheat protein
 • Keratin
 • Potassium cocoyl hydrolyzed collagen
 • TEA-cocoyl hydrolyzed collagen
 • TEA-cocoyl hydrolyzed soy protein
 • Jojoba protein
 • Blue-green algea
 • Quinoa seed extract

 

Hoe hoger bovenstaande ingrediënten op de ingrediëntenlijst staan, hoe meer ervan inzit. Heb je dus proteïne nodig, zoek dan naar producten waar proteïne hoog in de ingrediëntenlijst staat.

Producten zonder proteine

Producten met proteine

Volg KrullenTemmer op:

25 reacties

 1. Hi, net dit stuk gelezen. Ik heb hoogporeus haar en lage elastiteit. Betekend dat, dat ik zowel vocht als proteine tekort heb? En hoe kan ik me haar dan beste behandelen?

  1. Hoi Reena,

   Is jouw haar beschadigd door bijvoorbeeld blonderen? Dan zie je vaak dat er proteïne- en vochttekort is. Het beste kun je goed hydraterende producten gebruiken zonder proteïne en eens in de 4 weken een proteinemasker gebruiken

   1. Nee ik heb me haar nog nooit geblondeerd. En gebruik al jaren geen stijltang. Volg cg methode sinds maart dit jaar.
    Ik heb losse gehydrolisserde proteines besteld, die ik 1x in de maand kan gebruiken. Ik heb zijde- en tarweproteine. Is dit een goede keuze. Of raad je me wat anders aan?

 2. Hallo,

  Door het vele stijlen is mijn haar beschadigd en is vooral boven op mijn hoofd en de voorste 2 plukken de Krul totaal weg maar onderin/achterin is mijn haar echt super Krul en best mooi. Wat heb ik dan nodig ? Proteïne of vocht?

  1. Door het stijlen zal je haar waarschijnlijk poreus geworden zijn en kan proteine helpen het haar te herstellen. Om te weten of je proteine nodig hebt, zul je een rektest moeten uitvoeren.

 3. Hoi! Ik heb hoge elasticiteit en lage porositeit.. wat kan ik dan het beste doen? Ben sinds een tijdje bezig met de cg methode, maar loop even vast.. niks lijkt te werken..

  1. Hoi Demi,

   Met een hoge elasticiteit heeft je haar proteïne nodig. Zorg ervoor dat je haar vochtig en warm blijft als je een haarmasker met proteïne gebruikt, zodat het haarmasker goed in je haar kan dringen. Check regelmatig de elasticiteit, omdat de balans snel hersteld kan zijn.

   Groetjes, Oryanda

 4. Hoi, ik heb een hoge porositeit en een lage elasticiteit, maar met een lage elasticiteit moet je proteïne vermijden en met een hoge porositeit moet je ze juist niet vermijden, dus weet ik niet wat ik nu moet doen. Heeft iemand tips?

  1. Hoi Bo, dit zie je vaak bij haar dat beschadigd en breekbaar is. Gebruik dan een mix van proteine en proteinevrije producten.

   Groetjes, Oryanda

 5. Hoi hoi ,

  K ben nog nieuw in cg.
  K heb hoge elastischeteit (haar breekt niet)en hoge porositeit (water blijft op mijn haar.)
  Maar mijn haar is wel snel droog na het douche en de onderkant bij mijn nek is het haar perfect alleen de bovenkant is niet mooi. Wat nu? Welke shampoo, conditioner , leave in?

  1. Dat is lastig te zeggen op basis van zo weinig informatie. Wat is je krultype? Heb je een droge, normale of vette hoofdhuid? Heb je veel of weinig haar? Heb je dik of dun haar? En wat wil je uitgeven per product?

   Groetjes, Oryanda

 6. Hi ik ben net nieuw in de cg methode dus alles is nog een beetje zoeken. Ik heb haartype 2a/2b, dik haar, medium elasticiteit en ik denk hoge porositeit. Ik heb daarbij ook blonde highlights. Het lijkt me dat ik dan dus wel een combi moet van proteine en proteinevrije producten maar weet nou niet precies welk product dan met proteine moet en welke niet. Is daar iets van een richtlijn voor of gewoon uitproberen?

  1. Hoi Demi,

   Je kan het beste kiezen voor een product die langere tijd in je haar blijft zitten, zoals een Haarmasker, (leave-in) conditioner of stylingproduct.

   Succes!

   Groetjes, Oryanda

 7. hoi, ik heb ook een vraag. uit de rektest rekt mijn haar niet mee, dus lage elasticiteit, maar ik heb mijn haar wel geverfd iets minder dat 6 maanden geleden, dus hier loop ik even vast. heb ik dan wel of geen protiene nodig? ik heb type krul 3a/b en een droge hoofdhuid. dichtheid van mijn haar is dik ( denk ik omdat je mijn hoofdhuid niet kan zien) en mijn haardikte is ook dik.

  1. Hoi Naomi,

   Dik haar heeft minder te lijden onder chemische processen, zoals verven. Dus het kan inderdaad zo zijn dat je haar geen proteïne nodig heeft.

   Groetjes, Oryanda van KrullenTemmer

 8. Hoi, mijn haar zit op de wasdag goed. Ik slaap met een satijnen bonnet. Maar toch pluist mijn haar de volgende dag. Ik verf mijn haar regelmatig wel zonder ammoniak en ik gebruik de producten van sheamoister. Mijn vraag is gebruik ik nu teveel proteine?
  Groetjes Saskia

  1. Hoi Saskia,

   Dat is moeilijk te zeggen. Ik zou dan al jouw haareigenschappen moeten weten en welke producten van Shea Moisture je gebruikt.

   Groetjes, Oryanda van KrullenTemmer

 9. Hi,

  Ik ben al een aantal jaar CG en had eindelijk het juiste product gevonden voor mijn haar: Shea Moisture Jamaican Black Castor Oil (lijn en dus leave in conditioner het vaakst/dagelijks).

  Nu merk een paar maanden dat mijn haar “rebels” is geworden, het lust niets en mijn haar voelt stug, droog en heb hierdoor last van kleine klitten (wat zorgt voor breakage). Mijn haar type is van 3B tot 4A(alleen achter onderin bij mijn nek =4a denk ik). Ook last van opvallende haaruitval(dik haar).

  Ben hierdoor even gestopt met shea moisture gezien ik dacht dat mijn haar aan dit product is gewend en ben overgegaan naar Knot Today. Ik merk nogsteeds geen verschil.

  Ik ben radeloos en durf bijna niets meer te gebruiken.. help?

  Sorry voor mijn lange vraag maar ik waardeer de reaktie enorm! (Ga binnenkort de rek test doen).

  Mvg

  1. Hoi,

   Heb je al een final wash / clarifying shampoo geprobeerd? Het klinkt als build up. En wellicht is het ook nodig dat je punten geknipt moeten worden.

   Ik hoop dat dit helpt!

   Groetjes, Oryanda van KrullenTemmer

   1. Bedankt voor de reaktie! Welke ganbare shampoo kan je me aanraden(ik kan miet gauw aan CG producten komen evt iets makkelijk te verkrijgen)? Heb andrelon perfecte krul gebruikt maar helpt ook niet. En vergeten te melden dat mijn haar ontzettend meerekt bij het kammen.

    1. Andrelon Perfect Krul Shampoo bevat siliconen en is daarom niet geschikt. Je kunt Zwitsal Baby Shampoo of Andrelon Iedere Dag shampoo proberen. Deze bevatten sulfaten, maar geen siliconen. Blijft je haar daarna heel elastisch, dan kun je kiezen voor een haarmasker met proteine of rijstwater.

     Groetjes, Oryanda

 10. Hallo mijn naam is Mieke Stevens

  Ik ben bij een krullen kapper geweest
  En nu is de elasticiteit laag wat kan doen omdat beter te krijgen
  Zodat het haar niet breekt ?

  1. Hoi Mieke,

   Bij een lage elasticiteit kun je het beste regelmatig een hydraterend haarmasker gebruiken, zoals:
   As I Am Hydration Elation Intensive Conditioner
   Kerastase Aura Botanica Masque Fondamental Riche
   Zarqa Balancing Treatment Conditioner
   Lovea 3 in 1 Hairmask Monoi & Shea

   Daarnaast raad ik je een milde CG shampoo aan, zoals:
   Mas Newen Lemongrass Shampoo
   Innersense Pure Harmony Hair Bath
   Dr. Organic Shampoo
   Petal Fresh Shampoo

   Een hydraterende conditioner, zoals
   As I Am Long And Luxe Conditioner
   Bouclème Curl Conditioner
   Petal Fresh Rosemary & Mint Conditioner
   Pretty Curly Girl Heavy Cream

   En een gel zonder proteine
   Boucleme Curl Defining Gel
   Pretty Curly Girl Magical Flaxseed Gel

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×