Blog

Kammen & Borstels Voor Krullen

Borstels & kammen voor krullen

Als je een échte aanhanger bent van de Curly Girl Methode, gebruik je nooit een kam of borstel. In plaats daarvan doen je handen en vingers al het werk. 

Toch zijn er een hoop borstels en kammen op de markt voor krullen en als je weet hoe én wanneer je ze moet gebruiken, kun je er mooie resultaten mee krijgen zonder je haar te beschadigen.  

Droog ontklitten

Heb je veel last van klitten en ben je daardoor lang bezig deze eruit te krijgen onder de douche? Dan kun je je haar kammen voordat je het gaat wassen. Je kunt hiervoor je vingers gebruiken of een hiervoor geschikte borstel.

Deze borstels met zwijnenhaar werken het beste voor golvend haar (haartype 2): 

 
Pak een krul en begin onderaan met het verwijderen van klitten. Werk verder naar boven tot de klitten uit deze krul zijn. Pak het volgende plukje en doe hetzelfde tot je het hele haar hebt gehad.
 

Doe dit direct voor het wassen. Als je niet direct gaat wassen, draag je je haar daarna vast (in een vlecht, staart of knot) tot je gaat wassen. Kom je niet door de klitten heen of klit het direct weer nadat je het gekamd hebt? Volg dan met een pre-poo. Zie hieronder.

Mason Pearson Popular
Heb je krullen of kroeshaar, dan kun je het ontklitten voordat je gaat douchen beter combineren met een pre-poo. Dit is een olie of (deep) conditioner die je aanbrengt voordat je je haar gaat wassen. Een aantal opties voor een pre-poo zijn:
 
Als je de pre-poo minimaal 30 minuten hebt laten zitten, kun je je haar doorkammen met je vingers of een borstel, zoals: 
 
Pak een krul en begin onderaan met het verwijderen van klitten. Werk verder naar boven tot de klitten uit deze krul zijn. Pak het volgende plukje en doe hetzelfde tot je het hele haar hebt gehad.
 

Doe dit direct voor het wassen. Als je niet direct gaat wassen, draag je je haar daarna vast (in een vlecht, staart of knot) tot je gaat wassen. 

Denman Paddle Brush

Shampoo Massage Borstel

Als je een co-wash of sulfaatvrije shampoo gebruikt moet je meer je best doen om je hoofdhuid schoon te krijgen. Het is het beste om je product één minuut in te masseren en vervolgens er onder de douche weer één minuut uit te masseren. Zo krijg je een schone hoofdhuid, blijven er geen productresten achter en wordt de doorbloeding gestimuleerd. In plaats van je vingers kun je hiervoor ook een Shampoo Massage Borstel gebruiken: 

Shampoo Massage Borstel

Nat ontklitten

Na het wassen breng je conditioner aan en dit is het moment om de klitten uit je haar te verwijderen. Zorg ervoor dat je haar glibberig aanvoelt door voldoende conditioner en water te gebruiken. Werk van onder naar boven en gebruik je vingers om te ontklitten of een borstel, zoals:

Tangle Teezer & Curly Secret Detangler

Stylingborstels

Met sommige borstels kun je meer volume en/of definitie bereiken dan met je handen: 

 
Deze borstels gebruik ik altijd op nat haar na het uitspoelen van de conditioner. Als het haar nog druipt, knijp ik het water eruit of dep ik de punten droog met een hydrofieldoek of microvezeldoek. Als je meerdere stylingproducten gebruik, zoals een creme en gel, breng ik de creme aan voordat ik de borstel gebruikt. De gel scrunch ik in het haar, nadat ik de borstel heb gebruikt. 
Denman Brush & Scrunch It Brush

Denman Brush voor Volume & Definitie

Het verschil tussen de Denman borstels is dat de Denman Brush D4 groter is en meer rijen heeft dan de Denman Brush D3. Denman D4 is geschikt voor medium tot lang haar en Denman D3 voor kort tot medium lang haar.  Ik heb zelf alleen de D3 en lang haar en deze werkt prima. Ik heb op youtube een vergelijking tussen de borstels bekeken, maar kon geen verschil ontdekken in het eindresultaat. 

Heb je geen Denman Brush? Dan kun je ook je handen, grove kam of andere borstel gebruiken om een vergelijkbaar effect te bereiken. Belangrijk is dat je je haar van de hoofdhuid af kamt. 

Denman Brush voor Definitie

Je kunt de Denman Brush ook gebruiken voor het creeren van pijpenkrullen (ringlets). Ik heb het geprobeerd, maar mijn haar blijft steeds vast zitten in de borstel. 

Scrunch It Brush voor definitie

De Scrunch It Brush is speciaal voor krullen gemaakt. Met deze borstels kun je clumps (krullenbundels) of pijpenkrullen creeren. En dit laatste gaat een stuk makkelijker dan met de Denman Brush. Daarnaast is vind ik de Schrunch It Brush zachter voor het haar, omdat het minder pinnen heeft en de pinnen zijn ook flexibeler. 

SOTC & Fluffen

Afrokam, grove kam, pick

Als je haar helemaal droog is na het diffusen of airdryen, heb je waarschijnlijk een cast van de stylingproducten. Met je vingers, een afrokam of grove kam schud je je haar los van je hoofdhuid. Vervolgens kneed je je krullen tot ze zacht aanvoelen.

Conclusie

Je hebt dus geen borstel nodig om de Curly Girl Methode te volgen. Sterker nog, het past niet binnen de CG Methode. Maar het kan dus wel! Heb jij een andere borstel of kam voor krullen waar je blij mee bent? Laat het weten in de reacties. 

Volg KrullenTemmer op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×