Blog

Natuurlijke krullen zonder stylingproducten

Natuurlijke krullen zonder stylingproducten

Als je begint met de Curly Girl Methode zijn stylingproducten je beste vriend. Goede producten hydrateren je krullen, creëren definitie en houden pluis tegen. Maar de laatste tijd vind ik het fijn om voor de nonchalante, Franse look te gaan met volume én soms pluis. Hiervoor gebruik ik alleen shampoo en conditioner in mijn haar. 

Beter voor het milieu 🌱

Hoe minder producten je gebruikt, hoe beter het is voor het milieu. Je verbruikt immers minder grondstoffen. Zorg dan meteen ook dat je shampoo en conditioner gebruikt die het grondwater niet vervuilen, dus vrij zijn van microplastics.

Mijn favoriete shampoo’s:

Mijn favoriete conditioners:

Beter voor je haar? 💆‍♀️

Stylingproducten die niet binnen de Curly Girl Methode passen, kunnen je haar beschadigen. Ingredienten zoals alcohol kunnen je haar uitdrogen. Ingredienten die niet wateroplosbaar zijn, zoals siliconen, wax en minerale olien, sluiten het haar af, zodat er geen voedende stoffen binnen kunnen komen. 

Er zijn ook ingredienten die wel binnen de CG Methode vallen, maar toch schadelijk kunnen zijn voor je krullen. Glycerine kan bijvoorbeeld zorgen voor extra pluis in een vochtig klimaat (hallo Nederland) en vocht uit het haar onttrekken in een droog klimaat. Zorg dus altijd dat je geen glycerine in je haar hebt zitten als je naar de sauna gaat. 

Maar stylingproducten kunnen ook veel goede stoffen bevatten, die hydraterend en voedend zijn voor je haar. 

Goedkoper 💰

Zeg eens eerlijk: Hoeveel stylingproducten heb jij in de kast staan die het nét niet zijn? En hoeveel zijn ze samen waard? Een stylingproduct kost tussen € 1 en € 75 , dus reken uit je winst. Heb je een laag budget, gebruik dan een een goedkope shampoo en conditioner.

Goedkope CG shampoo’s:

Goedkope CG conditioners:

Snellere routine 🐇

In mijn geval kost het aanbrengen van mijn stylingproduct minder dan één minuut. Dat scheelt dus niet zoveel, maar als ik op Instagram of Facebook kijk, zie ik dat dit véél meer tijd in beslag kan nemen. 

Mijn routine zonder stylingproducten:

 • hoofdhuid wassen met shampoo
 • conditioner aanbrengen en even laten intrekken
 • beetje water toevoegen en haar kammen met vingers of Olivia Garden Finger Brush
 • conditioner kort uitspoelen (hiervoor sta ik met mijn gezicht naar de douche toe)
 • haar met vingers kammen terwijl ik voorover en zijwaarts hang, zodat het loskomt van mijn hoofdhuid
 • praying hands om clumps te creeren 
 • ondersteboven en zijwaarts scrunchen met mijn handen en vervolgens met een hydrofiel doek
 • als het koud is : ploppen of tulband maken met hydrofiel doek en 10 minuten laten zitten
 • krullen aan de lucht laten drogen
 • als het droog is, losschudden van de hoofdhuid met mijn vinger of afrokam en daarna krullen scrunchen
haar ploppen tulband krullen

Meer volume 🔊

Stylingproducten verzwaren je haar, waardoor je minder volume hebt. Ook de meest lichte CG producten zullen je haar iets verzwaren. Haarspray en textuurspray kunnen ook meer volume geven, maar dat is juist dankzij de uitdrogende ingredienten, zoals alcohol en zout.

Kortere droogtijd 💨

Als je haar vrij is van stylingproducten, droogt het sneller. Je hoeft dan bijvoorbeeld niet te fohnen. Wil je het toch fohnen? Zet hem dan op de laagste blaasstand en warmtestand en gebruik een diffuser.

Minder vaak wassen 🧴

Wanneer je geen stylingproducten gebruikt, worden je hoofdhuid en haar minder snel vet. Je hoeft het dan ook minder vaak te wassen. MAAR heb je een droge hoofdhuid en droog haar, dan kan het helpen om je haar toch te spoelen en te hydrateren met een conditioner.

Minder buildup 🧽

Buildup is een laagje op het haar die niet met een sulfaatvrije shampoo of co-wash verwijderd kan worden. Alles kan buildup geven, maar vooral:

 • boters, creme of olie
 • guar hydroxypropyltrimonium chloride
 • polyquats
 • hydroxypropyltrimonium

In bijna alle stylingproducten zul je één of meerdere van bovenstaande ingredienten vinden. Als je dit niet gebruikt, is het vanzelfsprekend dat je hier geen buildup van krijgt.

Maar ook hard water geeft buildup en sommige conditioners kunnen buildup geven. 

Meer pluis 👩‍🦱

De grootste vijand van krullenbollen is…P L U I S ! Stylingproducten houden dit tegen voor een korte periode, maar het komt altijd weer terug. Ik denk dat het ook goed is dat we pluis gaan accepteren als onderdeel van ons haar. Pluis valt ook meer op in supergedefinieerde krullen dan in een volle, volumineuze bos. 

krullen pluizig

Droog haar 🌵

Als je geen CG stylingproducten gebruikt, wordt je haar ook minder gehydrateerd en gevoed. Merk je dat je haar droger wordt, gebruik dan regelmatig een haarmasker / deep conditioner of spoel minder uit van de conditioner. 

Dit zijn fijne haarmaskers:

Minder definitie ➰

Meer volume, betekent ook minder definitie. Je kunt meer definitie krijgen door de conditioner niet (helemaal) uit te spoelen, jouw krullen aan de lucht te laten drogen en een Denman Brush te gebruiken. 

Minder glans ✨

Krullen hebben van nature minder glans dan steil haar. Stylingproducten geven vaak wel glans aan het haar, maar dit vervaagt in de uren/dagen na het aanbrengen. Gezond haar heeft meer glans dan beschadigd haar.  

Beschadigd haar

Mijn krullen zijn gezond; ik volg al jaren de Curly Girl Method, het is niet geverd of op een andere manier chemisch behandeld en het wordt regelmatig geknipt. Als jouw krullen beschadigd zijn, kan het zijn dat je stylingproducten nodig hebt om het enigzins te laten krullen. Je kunt de conditie van je haar verbeteren door het gebruik van haarmaskers, rijstwater of met Olaplex No. 0 en/of Olaplex. No. 3

Conclusie

Ik ben nog maar kort bezig met mijn routine zonder stylingproducten, maar ik zie voorlopig meer voordelen dan nadelen. 

Wil je weten hoe jouw krullen eruit zien zonder stylingproducten? Probeer het gewoon eens. En vind je het niets, dan maak je het nat en voeg je stylingproducten toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×