Blog

CG shampoo zonder Cocamidopropyl Betaïne

cocamidopropyl betaïne

Cocamidopropyl betaïne is een ingredient dat je in veel CG shampoo’s tegenkomt. Helaas blijken steeds meer mensen allergisch voor cocamidopropyl betaïne. Heb jij last van jeuk sinds je bent begonnen met de Curly Girl Methode? Dan kan het zijn dat jij ook een allergie hebt voor cocamidopropyl betaïne.

Wat is Cocamidopropyl Betaïne?

Cocamidopropyl betaïne is een mild reinigende stof die je o.a. in CG shampoo’s vindt. Het is een goede vervanger voor sterkere reinigers, zoals sulfaten. Het zorgt voor schuim en lost vuildeeltjes op en wordt gemaakt van kokosolie. Cocamidopropyl betaïne zit niet alleen in shampoo, maar kan ook gevonden worden in tandpasta, douchegel, hanzdeep en billendoekjes.

Allergisch voor Cocamidopropyl Betaïne?

Een allergie voor cocamidopropyl betaïne kan zich uiten in huiduitslag, jeuk of bultjes. Als je vaker in aanraking komt met cocamidopropyl betaïne, kun je last krijgen van een droge (hoofd)huid, eczeem.

Probeer eens of een shampoo (en andere huidverzorging) zonder cocamidopropyl betaïne verschil maakt. Of laat testen bij de dermatoloog of je allergisch bent.

Andere benamingen voor cocamidopropyl betaïne zijn:

 • Tegobetaine L7
 • CAPB
 • Cocoyl amide propyldimethyl glycine
 • Coconut oil amidopropyl betaine
 • N-cocamidopropyl-N,N-dimethylglycine hydroxide inner salt

Deze stoffen lijken op cocamidopropyl betaïne, maar zijn wel veilig te gebruiken bij een allergie:

 • Cocamido sulfosuccinaat
 • Cocoamphoacetate
 • Betaïne

CG shampoo zonder Cocamidopropyl Betaïne

Deze shampoo’s zijn vrij van Cocamidopropyl Betaïne én sulfaten, siliconen, waxen, alcohol en minerale oliën. 

8 reacties

 1. Hi , ik ben er bijna zeker van dat ik hier ook op reageer. Nadat ik was geswitch van shampoo en conditioner omdat eigenlijk die te zwaar waren voor mijn krul type. Na een x wassen met nieuwe kreeg ik behoorlijk veel jeuk op mn hoofd en las op dat moment toevallig op fb dat het hierdoor kon komen ik meteen na mn shampoo gaan kijken en zat het erin , gelukkig in mn vorige shampoo de shea moisture hibiscus die jij ook hierboven heb gezet zat het niet na 1x weer met die te hebben gewassen is het al zo goed als weg weer in ieder geval geen jeuk meer. Maar nu ben ik op zoek na een shampoo als final wash die ook dit stofje niet bevat. Weet jij er toevallig een want heb tot nu toe nog geen 1 kunnen vinden helaas?

  1. Hi Sharon,

   Gelukkig heb je nog een shampoo waar je wel goed op reageert! Dermolin shampoo kun je gebruiken als final wash. Daar zitten wel sulfaten (SLS) in, maar geen Cocamidopropyl Betaine.

   Groetjes, Oryanda

  1. Hi Kim,

   In Dermolin shampoo zitten sulfaten (SLS) die goed werken om buildup te verwijderen.

   Groetjes, Oryanda

 2. Beste

  Ik vroeg me af of dit hetzelfde is als Cocamidopropyl Hydroxysultaine? Dit is me niet duidelijk. Heel erg bedankt voor dit voor overzicht!

  1. Hoi Anne,

   Graag gedaan! Cocamidopropyl Hydroxysultaine is niet hetzeflde als Cocamidopropyl Betaïne en schijnt minder vaak allergieën te veroorzaken.

   Groet, Oryanda

 3. Beesha heeft een volledige Naturel lijn waar ik goede ervaringen mee heb. De Shampoo & Conditioner bevatten geen Cocamidopropyl Betaïne en geen kleur en geurstoffen. Verder hebben ze nog meer ‘naturel’ producten.

  https://beesha.nl/naturel/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×