Blog

Sodium chloride (keukenzout) in CG shampoo

Afgelopen jaar volgde ik de 14-Day Haircare Challenge van Hair Growth Lab en daar werd o.a. uitgelegd dat je een shampoo met sodium chloride beter links kunt laten liggen. Ook in de training van Haarvriendelijk werd er gesproken over de nadelen van sodium chloride. Hier leg ik uit wat sodium chloride is , waarom het in een shampoo zit én waarom je het beter kunt vermijden. Ook ga ik op zoek naar CG shampoo’s zonder sodium chloride. 

Wat is sodium chloride?

Sodium chloride is de INCI benaming voor natriumchloride. Natriumchloride is een zout met de formule NaCl. Je kent dit als keukenzout, maar het wordt ook gebruikt als strooizout. Daarnaast kan het dienen als grondstof voor chloor en waterstof en kan het gebruikt worden als conserveringsmiddel voor voedsel. 

Waarom wordt sodium chloride toegevoegd aan shampoo?

Sodium chloride wordt vaak toegevoegd aan shampoo (en soms aan conditioner) als verdikkingsmiddel. Het is een natuurlijk en goedkoop ingredient die een haarproduct minder waterig maakt. 

Nadelen van sodium chloride

Sodium chloride in shampoo heeft een aantal nadelen. Het kan namelijk leiden tot een droge hoofdhuid en droog haar, jeuk en zelfs haaruitval. 

Ook zorgt sodium chloride ervoor dat de kleur in geverfd haar sneller vervaagt. 

Als je een keratinebehandeling hebt gehad, mag je ook geen haarproducten met sodium chloride gebruiken. Dit kan het effect van de keratinebehandeling namelijk ongedaan maken. 

Moet je sodium chloride vermijden?

Herken je jouw haar en hoofdhuid in de nadelen die sodium chloride geven, dan kun je beter op zoek gaan naar een shampoo zonder sodium chloride. Houdt er ook rekening mee dat hoe hoger een ingredient op de ingredientenlijst staat, hoe meer ervan inzit. Heb je dus een shampoo die je helemaal geweldig vindt en is sodium chloride één van de laatste ingredienten, dan kan het zijn dat het geen nadelig effect heeft op jouw haar. 

CG shampoo zonder sodium chloride

Het is al moelijker om een goede shampoo te vinden als je de Curly Girl Methode volgt, maar een CG shampoo zonder sodium chloride vinden is nóg moeilijker. Vandaar dat de lijst nogal kort is. 

2 reacties

  1. Wat fijn dat hier aandacht aan wordt besteed. Ik haat zout in shampoo’s (9 van de 10 keer zit dat erin, vaak ook bovenaan de lijst). Het wordt er droger en stugger van dan SLS, is mijn ervaring. Dan kunnen ze er wel fijn opzetten wat er niet in zit, maar dan zit er alsnog zout in. Ik heb een heel fijne shampoo gevonden! Zonder sulfaten en zonder zout. African Pride moisture miracle honey & coconut. Heerlijk zacht. Wel gebruik ik af en toe een (zilver)shampoo met SLS omdat ik blond ben en mijn hoofdhuid kleine korstjes krijgt als het te vet wordt (een soort berg maar dan voor volwassenen). Dus: liever SLS dan zout!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×