Blog

Het Krullenboek

Review Het Krullenboek

Saskia Idema heeft Het Krullenboek geschreven. Een routekaart in de wereld van gezonde krullen, golvend haar en kroeshaar die een aanvulling is op de Curly Girl Methode. Als het je duizelt bij woorden als porositeit, flash dry en smasters heb je dit boek nodig. 

De CG Methode

De Curly Girl Method is bedacht door de kapster Lorraine Massey. Ze schreef het boek Curly Girl, The Handbook en richtte DevaCurl op. Het boek is de basis voor gezonde krullen waarbij je een simpel 3 stappenplan volgt van reinigen, hydrateren en stylen. De Curly Girl Methode is “geadopteerd” door bloggers, influencers en facebookgroepen en aangevuld met haareigenschappen, deep conditioners en diverse stylingtechnieken. Het Krullenboek is het Nederlandse, eigentijdse antwoord op Curly Girl, The Handbook die alle stappen duidelijk uitlegt.

Het Krullenboek begint met een hoofdstuk waarin uitgelegd wordt wat de CG methode is, hoe je ermee start, wat haareigenschappen zijn en hoe je deze herkent. Er staat ook beschreven welke tools en ingredienten je moet vermijden.

 

Verzorging

Het meest uitgebreide hoofdstuk is de verzorging van krullen. Eerst wordt er uitgelegd welke producten er allemaal zijn. Vervolgens wordt er aan de hand van een duidelijk tabel aangegeven welk product met proteine je kiest op basis van jouw elasticiteit en porositeit. Ook wordt uitgelegd wat lichte en zware producten zijn.  

Het tofste deel van het boek vind ik de schema’s voor het kiezen van het juiste product die past bij jouw haareigenschappen. In de schema’s is de krultype, haardikte, elasticiteit en porositeit opgenomen. Als je het schema volgt, kom je uit op een nummer. Met dit nummer ga je naar krullenboek.nl en ontvang je productadvies op maat. 

In het boek lees je vervolgens een stappenplan voor een wasroutine en tips voor het slapen met krullen. 

Styling

In het hoofdstuk styling leer je eerst hoe je krullen kunt refreshen. Vervolgens krijg je een overzicht met diverse accessoires, waaronder de Denman Brush en een bonnet. Daarna wordt uitleg gegeven over verschillende verzorgings-, droog- en stylingtechnieken, zoals ploppen, squish to condish en 123gel. 

Overig

Hier worden nog veel onderwerpen besproken die in de vorige hoofdstukken niet aan bod zijn gekomen. Bijvoorbeeld over zwemmen met krullen of wat je kunt doen als je een product hebt gebruikt die niet CG is. Een leuke paragraaf vind ik “natuurlijke producten” waarin ook recepten voor o.a. haarmaskers worden gedeeld.

Begrippenlijst & Ingredienten

Ben je nieuw in de krullenwereld? Dan is de begrippenlijst heel fijn. Zo wordt het lezen van dit boek, maar ook facebookgroepen, blogs en instagrampost veel makkelijker. De lijsten met ingredienten maken het eenvoudiger om de ingredientenlijsten van haarproducten te lezen.

Dagboek & notities

Het laatste gedeelte van het boek is een krullendagboek. Je kunt hierin per wasdag aangeven welke producten, stylingtechnieken en droogtechnieken je gebruikt hebt. Vervolgens kun je een cijfer aan je wasbeurt geven en notities opschrijven. Door het bijhouden van dit dagboek kom je steeds dichterbij je perfecte wasdag. 

Ook verkrijgbaar als ebook

9 reacties

 1. Oeh, wat n toffe actie!
  Zou ik heul graag willen winnen
  Kan vast nog heel veel leren om mijn haar en dat van mijn kleine krullenmeisje nog beter te gaan verzorgen ➰

 2. Oooh die wil ik heel graag winnen!!! Wil graag nog verder leren hoe ik mooie krullen kan krijgen. Ik ben vaak nog zoekende dus dit boek zou een perfecte aanvulling zijn!

 3. Mijn krullen zitten fantastisch als ik net van de (krullen)kapper vandaan kom. Het thuis zelf zo krijgen is voor mij nog een gevalletje “door de bomen het bos niet zien”. Het boek zou kunnen helpen mijn weg te vinden in krullenland

 4. Deze review maakt mij nog nieuwsgieriger. Zou hier de handleiding zijn om de haarontploffingen te voorkomen in de toekomst?

 5. Oh handig ook stukje over zwemmen! Hier een huishouden met veel krullen en waterratten! Maar altijd droge haren drama!

 6. Super nieuwsgierig naar dit boek. Zo’n zin om volgende week weer aan het werk te gaan, om dan alle al opgedane kennis te delen met onze krulklanten. Dankzij de de cursus van de krullentemmer. De volgende stap is zeker een krullen knip cursus!
  2021 wordt gewoon het haar van de krullen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×