Blog

De Curly Girl Methode betekent voornamelijk dat je geen producten gebruikt met sulfaten, siliconen, uitdrogende alcohol, waxen en minerale oliën. En dat dat niet duur hoeft te zijn, lees je in deze blog. Hier deel ik CG producten die in (bijna) elk budget passen; ze kosten namelijk minder dan € 5,- én zijn in de meeste drogisterijen verkrijgbaar.

Verschil goedkope en dure Curly Girl Producten

Als er zoveel goedkope(re) producten te koop zijn, waarom zou je dan nog kiezen voor duurdere merken, zoals Bouclème, Deheb & Marlie? Ondanks dat de budget CG producten wel voldoen aan de Curly Girl Methode, bevatten ze vaak ingredienten die minder goed zijn voor mens en milieu. Ook bevatten ze vaak ingredienten die build-up kunnen veroorzaken.

Budget Curly Girl Shampoo

Voor een shampoo is het belangrijk dat er geen sulfaten inzitten, omdat sulfaten krullen uitdrogen. Met een sulfaatvrije shampoo was je alleen de hoofdhuid (en niet je hele haar), waardoor je er ook nog eens heel lang mee doet. Dit zijn CG shampoo’s die minder kosten dan € 5,- én in de meeste drogisterijen verkrijgbaar zijn:

 • Petal Fresh Rosemary & Mint Shampoo
 • Hipp Shampoo & Douche Sensitive
Budget Curly Girl Conditioner

Het is belangrijk dat jouw conditioner (crèmespoeling) geen siliconen bevat. Een conditioner kan ook gebruikt worden als co-wash. Dit betekent dat je de hoofdhuid reinigt met een conditioner in plaats van een shampoo. Voor de meeste krultypes wordt aangeraden niet alle conditioner uit te spoelen. Je hebt dan ook geen leave-in nodig en dat scheelt weer in de portemonnee. Dit zijn CG conditioners die minder kosten dan € 5,- én in de meeste drogisterijen verkrijgbaar zijn:

Budget Curly Girl Creme

Met een creme wordt het haar extra gehydrateerd en wordt pluis verminderd. Een creme is vooral geschikt voor mensen met erg droog haar en/of een sterke krul. Helaas is er maar één goedkope crème verkrijgbaar bij de drogist die Curly Girl vriendelijk is en minder kost dan € 5,-:


Budget Curly Girl Gel

Met een gel blijven de krullen stevig en gedefinieerd tijdens het drogen. Als het haar eenmaal droog is, kneed je het harde laagje eruit. Er zijn ontzettend veel CG gels verkrijgbaar bij de drogist die minder kosten dan € 5,-:

Budget Curly Girl Mousse
Budget Curly Girl Deep Conditioner / haarmasker

Soms heeft het haar extra verzorging nodig. Bijvoorbeeld als je net bent gestart met de Curly Girl Methode, je vaak hebt gezwommen of als je je haar hebt geverfd. Een deep conditioner (haarmasker) kan dan precies zijn wat je haar nodig heeft.Door het toevoegen van hydraterende ingredienten aan één van bovenstaande conditioners, kun je deze veranderen in een deep conditioner:

 • Olie (kokosolie, olijfolie, zonnebloemolie)
 • Honing
 • Aloe vera
DIY Curly Girl producten

Je kunt ook zelf jouw haarproducten maken die heel goedkoop zijn en voldoen aan de CG Methode:

Facebookgroepen

De producten die ik hier vermeld heb, komen van de Facebookgroepen Curly Forever & The Curls Cult. Op deze groepen vind je nog veel meer CG producten voor elk budget. De beheerders van deze pagina’s doen er alles aan om de informatie actueel te houden, aangezien de ingredienten van haarproducten nog weleens veranderd kunnen worden.

6 Reacties

 1. Carla

  Hai,

  Wat een handige lijst. Er staan producten op die ik gebruik en sommige wist ik niet, dus het proberen waard !!

  De andrelon Happy curls creme bevat Benzyl alcohol en dat is toch een uitdrogende alcohol? Dus deze is dan toch niet cg proof?

  groetjes Carla

  Antwoord
 2. Oryanda

  Hoi Carla,

  De meningen over benzyl alcohol zijn verdeeld in de wereld van de Curly Girl Methode. Een deel bestempeld deze alcohol als uitdrogend en anderen zeggen dat het geen effect heeft op het haar. Het wordt gebruikt als geurstof en/of als conserveringsmiddel. Benzyl alcohol komt van nature ook voor in een aantal etherische olien. In dit geval staat benzyl alcohol laag op de ingredientenlijst, waardoor je ervan uit kan gaan dat er weinig van inzit.

  Groetjes, Oryanda

  Antwoord
 3. Carla

  Ik las inderdaad verschillende dingen. Bedankt voor je antwoord.

  Antwoord
 4. Carla

  En in de Wella gel zit propanol wat volgens de curly girl methode uitdrogend werkt. Klopt dit dan ook niet? Ik zie en lees zoveel verschillende dingen overal. Ik ben nog in de uitzoek en probeer fase en wil en kan niet al die dure producten kopen.

  Groetjes Carla

  Antwoord
  • Oryanda

   Hoi Carla,

   Propanol is uitdrogend, maar in Wella New Wave Ultra Strong Rock & Hold gel zit aminomethyl propanol. Dit ingredient zit erin om de pH waarde te stabiliseren en is CG vriendelijk. Als het in hoge percentages wordt gebruikt, zoals in haarverf of relaxers, is het wel schadelijk voor het haar.

   Groetjes, Oryanda

   Antwoord
 5. Carla

  Ik heb nog veel te leren lees ik :-). Dank je wel voor je heldere uitleg.

  Groetjes Carla

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactgegevens:

Adres:
Punter 10 02
8242 DC Lelystad

Telefoon / WhatsApp:
 06 43 99 68 68

E-mail:
info@krullentemmer.nl