Blog

Lijnzaadgel

Lijnzaadgel is een groot succes bij mensen met krullen én/of die kiezen voor natuurlijke haarverzorging. Het is goedkoop, makkelijk te maken én het is heerlijk voor je haar. Hier deel ik een simpel recept om lijnzaadgel te maken. 

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad is het zaad van vlas en wordt daarom ook wel vlaszaad genoemd. Lijnzaad wordt vaak gebruikt als voedingsmiddel. Het bevat vezels die water aan zich binden, waardoor de spijsvertering verbeterd wordt.

Van lijnzaad wordt ook lijnzaadolie gemaakt dat veel Omega 3-vetzuren bevat en van het restproduct wordt veevoer gemaakt. 

Waarom zou je lijnzaad(gel) in je haar doen?

Van hele lijnzaad kun je zelf lijnzaadgel maken. Lijnzaadgel heeft veel voordelen voor het haar: 

  • Het geeft het haar glans
  • Het haar wordt gehydrateerd
  • Geeft je krullen een zachte hold
  • Geeft krullen definitie
  • Goed te combineren met krullencremes en andere gels
  • Geschikt voor all haartypen

De nadelen van lijnzaadgel

  • Je moet het zelf maken
  • Het moet in de koelkast bewaard worden
  • Het is maximaal twee weken houdbaar

Wat heb je nodig?

Zo maak je lijnzaadgel

Vul de (steel)pan met 300 ml water en zet deze op middelhoog vuur. Als het water kookt, voeg je er 3 eetlepels lijnzaad aan toe. Laat dit ongeveer 5 minuten koken, terwijl je regelmatig roert. Zet de zeef op een kom en giet het mengsel uit de pan in de zeef. Druk de lijnzaad aan met een lepel, om er meer gel uit te halen. Laat de gel ongeveer 10 minuten afkoelen en giet het over in een pompje of afsluitbaar bakje.

Lijnzaad leave-in / refresh spray

Je kunt ook een leave-in of refresh spray maken met dezelfde ingredienten. Laat het water dan maar 2 minuten (ipv 5 minuten) koken, zodat het wateriger blijft. 

Vul de (steel)pan met 300 ml water en zet deze op middelhoog vuur. Als het water kookt, voeg je er 3 eetlepels lijnzaad aan toe. Laat dit maximaal 2 minuten koken, terwijl je regelmatig roert. Zet de zeef op een kom en giet het mengsel uit de pan in de zeef. Druk de lijnzaad aan met een lepel, om er meer lijnzaadwater uit te halen. Laat het lijnzaadwater ongeveer 10 minuten afkoelen en giet het over in plantenspuit of spray bottle.

Lijnzaadgel 2.0

  • Wil je nog meer uit je lijnzaadgel halen, laat dan de lijnzaadjes ongeveer 10 minuten afkoelen in de zeef. Pak een schoon pantykousje en schep de lijnzaad in de panty. Houd deze boven de kom en pers de lijnzaadgel uit de zaadjes door in de panty te knijpen (alsof je een koe melkt).
  • Voor extra hold, kun je suiker toevoegen aan het water voordat je de lijnzaad toevoegt. Ongeveer 1 theelepel per 100 ml, dus 3 theelepels suiker voor dit recept. Als het haar te hard wordt, kun je experimenteren met minder suiker de volgende keer.
  • Voor extra hold én hydratatie, kun je honing toevoegen aan het water voordat je de lijnzaad toevoegt. Ongeveer 1 theelepel per 100 ml, dus 3 theelepels honing voor dit recept. Als het haar te hard wordt, kun je experimenteren met minder honing de volgende keer.
  • Als je haar proteïne nodig heeft, kun je er ook tarweproteïne of zijdeproteine aan toevoegen. Zorg ervoor dat de lijnzaadgel 2% – 5% proteine bevat. 
  • De lijnzaadgel kan ook verrijkt worden met 1-5 druppels olie, zoals koudgeperste kokosolie. 
  • Mix de lijnzaadgel met een theelepel (leave-in) conditioner voor meer hydratatie, 

Zo gebruik je lijnzaadgel

Lijnzaadgel kun je het best gebruiken op nat haar. Je kunt het als enige stylingproduct gebruiken, maar ook combineren met een creme, mousse of andere gel. Je kunt het als eerste stap gebruiken, maar ook als laatste stap.

Lijnzaadgel bewaren

Je kunt lijnzaadgel ongeveer twee weken bewaren in de koelkast. Kies je ervoor om meer te maken? Dan kun je ook een deel invriezen.

Er zijn ook conserveringsmiddelen die de houdbaarheid verlengen, zoals Leucidal en Cosgard.

Gel kopen

Als alternatief voor lijnzaadgel, kun je natuurlijk ook een gel kopen die voldoet aan de Curly Girl Methode.

CG gel bij Bewust Puur!

CG gel bij Big Green Smile

CG gel bij Curly Secret

CG gel bij Pretty Curly Girl

CG gel bij Look Fantastic

CG gel bij De Online Drogist

CG gel bij Douglas

CG gel bij Holland & Barrett

Volg KrullenTemmer op:

24 reacties

    1. ik had begrepen alleen hele, maar u kunt het altijd even proberen om te kijken of het lukt. 200ml water en 25gr lijnzaad. succes

      1. Als je gebroken lijnzaad gebruikt, is het moelijk om alle stukjes eruit te zeven. Ik adviseer daarom hele lijnzaad.

  1. Hoi,
    Ik kreeg de gel niet door de zeef, niet door het vergiet en het pantykousje scheurde toen ik de gel eruit wilde drukken . Heb ik de gel te dik gemaakt?

    1. Hoi Ciska,

      Dan is gel inderdaad te dik geworden. Probeer het de volgende keer op lager vuur te koken of korter te koken.

      1. Jeetje wat een rotzooi. Het liep niet door de zeef. Verdund. Toen nog niet. Zelfs de afvoer raakte verstopt

          1. Kun je ook wat doen met het restproduct? Bijvoorbeeld door de havermout?

          2. Hoi Sophie,

            Het wordt een heel slijmerig geheel, dus ik denk niet dat het lekker is. Maar je kunt het proberen.

            Groetjes, Oryanda

  2. Van het restproduct kan je hele lekkere lijnzaadcrackers maken. Ik doe er meestal
    Wat sesamzaad, zout en kruiden bij, op een bakpapiertje dun uitsmeren en dan in de oven. Zoek maar eens op lijnzaadcracker recepten.

    1. Hoi Franka,

      Bedankt voor de leuke en lekkere tip! Fijn om zo verspilling tegen te gaan.

      Groetjes, Oryanda

  3. Een eetlepel suiker is wel heel erg veel op 100ml water. Een theelepel suiker is al genoeg. Dat geeft al heel veel hold en cast. Om hem buiten de koelkast houdbaar te maken kun je Cosgar gebruiken. Dit is ook CG. Daardoor wordt hij 3 tot 6 maanden houdbaar, afhankelijk van de hoeveelheid Cosgar die je toevoegt. Tip, roer niet met een lepel, maar met een vork. Zodra de gel stroperig tussen de tanden van de vork zit is de gel goed en kun je hem makkelijk door de zeef krijgen. Bij afkoelen dikt die nog wat in.

    1. Oeps! Dat moet inderdaad een theelepel op 100 ml zijn. Bedankt voor je oplettendheid, Lydia. De tip van cosgard is heel interessant. Ga me erin verdiepen.

      Groetjes, Oryanda

      1. He,Hoi Oryanda,
        Heb jij je inmiddels verdiept in het toevoegen van Cosgard?
        En zou je dat willen delen aub?
        Warme groet, Anne

        1. Hoi Anne,

          Ik ben er nog niet aan toe gekomen. Ik moet nog Cosgard en een secure weegschaal kopen.

          Groetjes, Oryanda

    2. He,Hoi Lydia,
      Kun je aan geven hoeveel cosgar je kan gebruiken op dit recept van 300 ml water?
      Ik hoor het graag!
      Warme groet, Anne

    3. Hoeveel Cosgard op een respect van 300 ml water moet er gebruikt worden om langer houdbaar te zijn? Nog steeds in de koelkast te bewaren dan?

  4. Mijn lijnzaadgel is te dun geworden, blijkt ’s anderendaags na een nacht in de koelkast…. Kan ik dit nog verhelpen door bv onieuw opkoken? Of toch maar nieuwe versie maken? Bedankt, Christel

    1. Hoi Christel,

      Dunne lijnzaadgel is vooral prettig op fijn haar, haar dat snel verzwaard worden en bij een lage porositeit. Als je de lijnzaadgel toch te dun vindt, kun je het proberen om nogmaals te koken zodat er meer vocht verdampt. Als dit niet werkt, zou je het opnieuw moeten maken en deze keer langer laten koken.

      Groetjes, Oryanda

  5. Ik had eerst lijnzaad van Kruidvat ideaal 300 water 3 eetlepels lijnzaad en goeie gel. Gaf versteviging met föhnen en glansde als het droog was . Nu lijnzaad van Holland en barret 1 dikke klont kook het nu nog 2 min nog steeds niet dun genoeg en geeft ook geen versteviging weet niet waar het verschil in zit ☹️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×