Blog

Kinderen met krullen

Mijn moeder en zus hadden steil haar en ik had krullen. Mijn moeder gebruikte voor mijn krullen dezelfde producten als voor haar haar en dat kwam de krul niet altijd ten goede. Met mijn dochter met krullen pak ik het anders aan. Hier deel ik mijn tips voor kinderen met krullen.

Vóór het wassen

Heeft je kind veel last van klitten, dan kun je kiezen voor een pre-poo. Het betekent pre/voor shampoo en het is dus een behandeling die je uitvoert voordat het haar gewassen wordt. Een pre-poo kan uitgevoerd worden op droog haar met koudgeperste kokosolie of met conditioner. 

  • Breng koudgeperste kokosolie of conditioner aan op droog haar
  • Doe dit 30 minuten vóór het wassen
  • Gebruik net genoeg koudgeperste kokosolie om het haar te laten glanzen of genoeg conditioner om al het haar te bedekken
  • Richt je voornamelijk op de klitten en poreuze gedeelten van het haar. Vaak zijn dit de punten en de bovenste laag 
  • Zet eventueel een badmuts op om kleding en meubels te beschermen

Shampoo

Voor mijn kinderen gebruik ik geen shampoo.  Voor mijn zoontje met steil haar, gebruik ik alleen water (soms conditioner) en voor mijn dochter gebruik ik alleen conditioner. 

Wil je wel een shampoo gebruiken jouw krullenbol? Ga dan op zoek naar een sulfaatvrije shampoo. Dit is veel zachter voor het haar. Masseer de sulfaatvrije shampoo met de vingertoppen op de hoofdhuid en spoel vervolgens goed uit.

Holland & Barrett  verkoopt shampoo zonder sulfaten van Petal Fresh en Dr. Organic. Shampoo van babymerken zoals Zwitsal, Weleda en Neutral zijn helaas niet geschikt.

Sulfaatvrije Shampoo bij Big Green Smile

Sulfaatvrije Shampoo bij Lookfantastic

Conditioner

Conditioner is het enige dat ik voor mijn dochters krullen gebruik. Bij voorkeur masseer ik voor het douchen haar hoofdhuid met conditioner. Dit masseer ik er onder de douche dan weer uit. 

Vervolgens verdeel ik conditioner over haar hele haar en ontklit haar krullen met mijn vingers. Dat vind ze niet leuk, maar hierna hoeft er niet meer geborsteld of gekamd te worden. 

Heeft jouw kind een sterke krul of veel klitten, dan kun je een Tangle Teezer gebruiken nadat je het meeste werk met je vingers hebt gedaan. 

Het beste is om nu héél kort te spoelen en dan de douche uit te zetten. Zo blijft de conditioner erin voor extra hydratatie. Bij droog haar, sterke krul en veel pluis laat je veel tot alle conditioner zitten. Bij golvend haar dat snel verzwaard wordt, spoel je meer conditioner uit. 

Als ze langer blijft douchen, doe ik er na het douchen nog een beetje (leave-in) conditioner in. Zoek een conditioner zonder siliconen. Holland & Barret verkoopt conditioners van Dr. Organics zonder siliconen. Bij de drogist kun je deze conditioners vinden zonder siliconen:  Zijdeglans & Zen conditioner van Andrelon en Zwitsal Conditioner. 

Conditioner Big Green Smile

Conditioner bij Lookfantastic

Borstels bij Kapperskorting.com

Creme

Het haar van kinderen is (meestal) gezonder dan het haar van volwassenen. Bij haartype 1 & 2 is conditioner dan vaak voldoende. Als jouw krullenbol erg droog haar heeft of haartype 3 of 4 heeft, kan het fijn zijn om nog een crème of een leave-in te gebruiken na het douchen. Breng de crème dan in de douche aan op nat haar en spoel dit niet uit. Zoek een crème zonder siliconen, uitdrogende alcohol en waxen. Helaas zijn er bij de drogist geen crèmes waar ik (goede) ervaring mee heb. Kinky Curly Knot Today (leave-in) en Boucleme Curl Cream vind ik fijne producten. 

Je kunt eventeel een Denman borstel gebruiken om de creme goed te verspreiden en de krullen extra te definieren. 

Creme bij Lookfantastic

Gel

Als ik wil dat het haar van mijn kinderen perfect zit (voor een foto of een feestje), dan gebruik ik gel. De gel gebruik ik als laatst op nat haar. Zoek een gel zonder siliconen, uitdrogende alcohol en waxen. Zwitsal Goedemorgen Gel en Budget Styling gel (grote, doorzichtige pot met gele gel) zijn goede opties die bij de drogist verkrijgbaar zijn. Als je gel gebruikt hebt, wordt het haar hard als het droog is. Dit kneed je eruit, waardoor je volle krullen overhoudt. 

Gel bij Lookfantastic

Drogen

Na het douchen (en het aanbrengen van crème en/of gel) knijp je de krullen droog. Dit kan het beste met een hydrofieldoek of een katoenen t-shirt. Vervolgens laat je het haar aan de lucht drogen. Moet het haar snel droog zijn, dan kun je het haar drogen met een föhn met diffuser op de laagste warmtestand en blaasstand. Niet alle kinderen vinden dit leuk. 

Fohns met diffuser op Bol.com

Slapen

Als jouw krullenbol op een kussen slaapt, raad ik je aan een zijden satijnen kussensloop aan te schaffen. Dit zorgt voor weinig wrijving in het haar, waardoor het niet gaat klitten. Lang haar kun je het best vastmaken in een hoge knot of staart (pineapple) met een grote elastiek (scrunchie). Maak dit niet te strak, anders rekken de krullen uit en kunnen er stijle plukken ontstaan. 

Refreshen

Het haar van je kind was je natuurlijk niet elke dag. Bekijk ‘s ochtends wat het haar nodig heeft. Als het goed zit, doe je er niets aan. Zit het niet zo lekker, dan kun je het haar refreshen. Je kunt hiervoor een spuitflesje vullen met water en conditioner. Dit spuit je op de op de plekken waar het haar pluist of klit. De krullen kun je dan polijsten door er met je duim en wijsvinger overheen te gaan. Je kunt ook het haar nat maken met je handen en vervolgens conditioner aanbrengen op de plekken waar het nodig is. Ga er niet te veel doorheen met je handen, want dat kan juist pluis veroorzaken. Alleen als je het haar volledig nat hebt gemaakt, kun je het haar met je vingers ontklitten. 

Verstuiver bij Kapperskorting.com

Staartjes, knotjes en vlechtjes

Je kan het haar van jouw krullenbol in model brengen zoals jij (of je kind) dat wil. Doe dit dan als het haar net drooggedept is na het douchen of als het helemaal droog is. Als je het tijdens het droogproces doet, ontstaat er pluis en doet het vaak pijn. 

Zwemmen

Chloor in zwembadwater en zout in zeewater maakt het haar poreus en droog. Kokosolie beschermt tegen chloorwater & zeewater. Om dit te voorkomen, breng je de kokosolie aan op droog haar voordat je kind gaat zwemmen. Zo wordt er een laagje gevormd die een barrière vormt tegen het chloorwater.

Lorraine Massey, bedenker van de Curly Girl Methode, heeft een nieuw boek geschreven voor (ouders van) kinderen met krullen. Curly Kids, The Handbook staat in het teken van zelfvertrouwen en het accepteren van krullen en natuurlijk hoe je krullen het best kunt verzorgen. 

Cruly Kids The Handbook op Amazon

Volg KrullenTemmer op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×