Blog

Kinderen met krullen

Mijn moeder en zus hadden steil haar en ik had krullen. Mijn moeder gebruikte voor mijn krullen dezelfde producten als voor haar haar en dat kwam de krul niet altijd ten goede. Met mijn dochter met krullen pak ik het anders aan. Hier deel ik mijn tips voor kinderen met krullen.

Shampoo

Voor mijn kinderen gebruik ik geen shampoo.  Voor mijn zoontje met steil haar, gebruik ik alleen water (heel soms conditioner) en voor mijn dochter gebruik ik alleen conditioner. Wil je wel een shampoo gebruiken jouw krullenbol? Ga dan op zoek naar een sulfaatvrije shampoo. Dit is veel zachter voor het haar. Holland & Barret verkoopt shampoo zonder sulfaten van Petal Fresh en Dr. Organics. Shampoo van babymerken zoals Zwitsal, Weleda en Neutral zijn helaas niet geschikt.

Conditioner (cremespoeling)

Conditioner is het enige dat ik voor mijn dochters krullen gebruik. Bij voorkeur masseer ik voor het douchen haar hoofdhuid met conditioner. Dit masseer ik er onder de douche dan weer uit. Vervolgens verdeel ik conditioner over haar hele haar en ontklit haar krullen met mijn vingers. Dat vind ze niet leuk, maar hierna hoeft er niet meer geborsteld of gekamd te worden. Heeft jouw kind een hele sterke krul, dan kun je ook een Denman Brush gebruiken nadat je het meeste werk met je vingers hebt gedaan. Het beste is om nu héél kort te spoelen en dan de douche uit te zetten. Zo blijft de conditioner erin voor extra hydratatie. Als ze langer blijft douchen, doe ik er na het douchen nog een beetje conditioner in. Zoek een conditioner zonder siliconen. Holland & Barret verkoopt conditioners van Dr. Organics zonder siliconen. Bij de drogist kun je deze conditioners vinden zonder siliconen:  Zijdeglans & Zen conditioner van Andrelon en Zwitsal Conditioner. 

Crème 

Het haar van kinderen is (meestal) gezonder dan het haar van volwassenen. Bij haartype 1 & 2 is conditioner dan vaak voldoende. Als jouw krullenbol erg droog haar heeft of haartype 3 of 4 heeft, is het fijn om nog een crème of een leave-in te gebruiken na het douchen. Breng de crème dan in de douche aan op nat haar en spoel dit niet uit. Zoek een crème zonder siliconen, uitdrogende alcohol en waxen. Helaas zijn er bij de drogist geen crèmes waar ik (goede) ervaring mee heb. Kinky Curly Knot Today en  Boucleme Curl Cream vind ik fijne producten.

Gel

Als ik wil dat het haar van mijn kinderen perfect zit (voor een foto of een feestje), dan gebruik ik gel. De gel gebruik ik als laatst op nat haar. Zoek een gel zonder siliconen, uitdrogende alcohol en waxen. Zwitsal Goedemorgen Gel en Budget Styling gel (grote, doorzichtige pot met gele gel) zijn goede opties die bij de drogist verkrijgbaar zijn. Als je gel gebruikt hebt, wordt het haar hard als het droog is. Dit kneed je eruit, waardoor je volle krullen overhoudt.

Drogen

Na het douchen (en het aanbrengen van crème en/of gel) knijp je de krullen droog. Dit kan het beste met een hydrofieldoek of een katoenen t-shirt. Vervolgens laat je het haar aan de lucht drogen. Moet het haar snel droog zijn, dan kun je het haar drogen met een föhn met diffuser op de laagste warmtestand en blaasstand. Niet alle kinderen vinden dit leuk. 

Slapen

Als jouw krullenbol op een kussen slaapt, raad ik je aan een zijden satijnen kussensloop aan te schaffen. Dit zorgt voor weinig wrijving in het haar, waardoor het niet gaat klitten. Lang haar kun je het best vastmaken in een hoge knot of staart met een grote elastiek. Maak dit niet te strak, anders rekken de krullen uit en kunnen er stijle plukken ontstaan. 

Refreshen

Het haar van je kind was je natuurlijk niet elke dag. Bekijk ‘s ochtends wat het haar nodig heeft. Als het goed zit, doe je er niets aan. Zit het niet zo lekker, dan kun je het haar refreshen. Je kunt hiervoor een spuitflesje vullen met water en conditioner. Dit spuit je op de op de plekken waar het haar pluist of klit. De krullen kun je dan polijsten door er met je duim en wijsvinger overheen te gaan. Je kunt ook het haar nat maken met je handen en vervolgens conditioner aanbrengen op de plekken waar het nodig is. Ga er niet te veel doorheen met je handen, want dat kan juist pluis veroorzaken. Alleen als je het haar volledig nat hebt gemaakt, kun je het haar met je vingers ontklitten. 

Staartjes, knotjes en vlechten

Je kan het haar van jouw krullenbol in model brengen zoals jij (of je kind) dat wil. Doe dit dan als het haar net drooggedept is na het douchen of als het helemaal droog is. Als je het tijdens het droogproces doet, ontstaat er pluis en doet het vaak pijn. 

Heb je nog vragen of tips over krullen bij kinderen, laat dan een bericht achter 👇🏻

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *