Blog

Dit is wat er gebeurde toen ik stopte met de Curly Girl Methode

Mijn krullen toen ik de Curly Girl Methode niet meer volgde

Ik ben gestopt met de Curly Girl Methode. Nou ja, tijdelijk dan. Ik zie op Instagram salons en influencers, zoals Nuala Morey, Sarah Angius en Manes By Mell die wel producten met sulfaten en/of siliconen gebruiken en toch mooie resultaten hebben.

Ik vroeg me af of het voornamelijk door de technieken komt qua wassen, hydrateren, styling en drogen of door de ingrediënten van de producten. Of een combinatie daarvan. Ik heb daarom een experiment gedaan van 6 weken waarin ik producten heb gebruikt met sulfaten, siliconen, minerale oliën en uitdrogende alcohol.

Ingrediënten

Een belangrijk onderdeel van de Curly Girl Methode is het vermijden van sulfaten, siliconen, minerale oliën, waxen en uitdrogende alcohol. Sulfaten en uitdrogende alcohol drogen het haar namelijk uit. Siliconen, minerale oliën en waxen vormen een laagje om het haar, waardoor hydraterende stoffen niet meer kunnen doordringen in het haar. Op den duur droogt het haar hierdoor uit. Deze ingrediënten zijn alleen te verwijderen met sulfaten, waardoor het haar ook weer uitdroogt. En zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Dat is de visie van Lorraine Massey, bedenker van de Curly Girl Methode.

Er zijn ook andere visies op deze ingrediënten. Zo wordt er gezegd dat sulfaten niet uitdrogen als er genoeg andere verzorgende ingrediënten inzitten. En dat het haar niet volledig afgesloten wordt door siliconen, waxen en minerale oliën, waardoor het haar wel gevoed en gehydrateerd wordt door de overige ingrediënten uit dat product. Ook wordt geclaimd dat deze ingrediënten wel verwijderd kunnen worden met een sulfaatvrije shampoo.

Andrélon Perfecte Krul

Voor dit experiment heb ik gekozen voor de lijn van Andrélon Perfecte Krul:

 

Mousse en ik zijn geen match, dus na twee keer ben ik overgestapt naar Jessicurl Spiralicious Gel die uitdrogende alcohol bevat en nog lag te verstoffen achterin de kast. 

Andrélon heeft overigens een aantal producten die wel passen binnen de Curly Girl Methode.

CG producten van Andrélon

Routine

Mijn routine is bijna altijd hetzelfde en dat heb ik voor dit experiment ook aangehouden:

 • Hoofdhuid wassen met shampoo 
 • Haar hydrateren met conditioner en vervolgens doorkammen met mijn vingers
 • Conditioner niet volledig uitspoelen
 • 1 of twee stylingproducten aanbrengen middels raking & schrunchen
 • Droog knijpen met een doek
 • Aan de lucht laten drogen
 • Scrunch out the crunch

Meer volume

Wat meteen opviel na de eerste wasbeurt, is dat ik meer volume had dan anders. In het begin vond ik dat heel prettig. Ik was het zelf eens in de paar weken met een clarifying shampoo of een shampoo met sulfaten (final wash shampoo) voor hetzelfde effect. Maar na een paar weken elke keer te hebben gewassen met een shampoo met sulfaten, werd mijn haar steeds droger. Ook voelde het alsof ik steeds meer haar had 😅 en het ging me in de weg zitten.

Meer pluis

Met volume kwam ook steeds meer pluis. Ik heb veel nieuwe haargroei, omdat ik haaruitval had na de zwangerschap. Vooral bij de “inhammen” had ik hier last van. Deze korte haartjes begonnen steeds meer omhoog te staan. Maar ook in de lengtes kreeg ik meer pluis.

Meer klitten

Krullen en klitten horen bij elkaar, maar sinds ik de Curly Girl Methode zo’n 3 jaar geleden ben gaan volgen, zijn de klitten makkelijk te verwijderen met mijn vingers. Het ontklitten doe ik altijd onder de douchte met conditioner in mijn haar. De Andrelon perfecte Krul conditioner heeft weinig slip, waardoor het moeilijk was om de klitten te verwijderen. Na een aantal wasbeurten kreeg ik ook meer klitten en had ik een Tangle Teezer nodig om de klitten eruit te krijgen. 

Minder definitie

Ondanks dat ik dezelfde technieken gebruikte, werden mijn krullen veel minder gedefineerd. 

Minder glans

Doordat mijn krullen meer gingen pluizen, werd het geheel ook wat doffer. Daarnaast werd het ook steeds lichter, omdat het droog was. 

Gespleten haar

Er zijn me een aantal gespleten haren opgevallen aan het einde van dit experiment. Niet een beetje gespleten aan het einde van de haar, maar langere stukken haar die afsplijten van de rest. Zo kan een dikke haar opeens dun worden.

Het gevoel

Hoe het haar aanvoelt is voor mij heel belangrijk en is moeilijk te omschrijven of op een foto vast te leggen. Ik hou van schone, bouncy en zachte krullen. Dit gevoel had ik niet toen ik de niet CG producten gebruikte. 

Links: Dit is mijn haar op dag 3 na het gebruik van de niet-CG producten van Andrelon. Hier ben ik 6 weken lang gestopt met de Curly Girl Methode. Ik zie meer uitgerekte krullen, meer volume, meer pluis en een doffere haarkleur.

Rechts: Dit is mijn haar op dag 3 na het gebruik van CG producten. Hier ben ik weer een week bezig geweest met CG producten. Ik zie meer definitie, minder volume, minder pluis en meer glans.

Ik zie ook één plukje onderuit steken. Als dat na de volgende wasbeurt nog steeds zo is, knip ik die eraf 😁 Het lijkt overigens ook wat korter, maar het is niet geknipt.

Conclusie

Waar mijn haar bij het starten van de Curly Girl Methode geleidelijk beter werd, werd mijn haar met het stoppen van de Curly Girl Methode geleidelijk slechter. Ik was echt blij dat ik na 6 weken weer mijn “normale” CG producten kon gebruiken. Na één wasbeurt voelde mijn haar al zoveel beter. Ik heb daarna nog een Olaplex behandeling gedaan (om Olaplex No. 0 te testen) en toen voelde m’n haar weer fijn aan.

MAAR…dit experiment is gedaan met een low budget merk. Ik zou het experiment graag nog eens over doen met een high end merk, zoals Aveda Be Curly of Olaplex. Wellicht heffen de goede ingredienten daarin inderdaad de slechte ingredienten op. 

Daarnaast ben ik ook wel benieuwd hoe een product met siliconen, zoals conditioner of stylingproduct, combineert met een sulfaatvrije shampoo. 

Volg KrullenTemmer op:

16 reacties

  1. Hoi Henny,

   Ik doe dit experiment, zodat anderen het niet hoeven te doen Zonde om jouw mooie krullen te verpesten!

 1. Ik wilde net zeggen, ben benieuwd hoe je haar reageert met wat duurdere/betere merken. Mijn haar reageert namelijk sowieso slecht op andrelon…

  1. Hoi Manon,

   Dat is inderdaad het vervolg experiment. Ik gebruik de zuiver & zen conditioner van Andrelon (die is wel CG) vaak op vakantie en die is best oké. Ik wil eerst mijn haar weer in goede staat hebben, voordat ik ga experimenteren met duurdere CG producten. Wordt vervolgd…

 2. Die gespleten haren zijn ook bekend als de “mid-shaft splits”! Heb je daar nog steeds last van, of heb je die sporadische gespleten haren weg kunnen knippen met de Search & Destroy knipmethode?
  Ik denk dat die Andrélon shampoo te heftig was, en ook nog bijdroeg aan build-up omdat de shampoo zelf ook siliconen en minerale olie bevat.

  1. Ik heb geen last meer van die midshaft splits, dus denk dat het echt aan de Andrelon producten kwam. Bij de betreffende haren, heb ik het afgeknipt boven de gespleten haren. Is dat de Search & Destroy Methode?

   1. Gelukkig dat het bij jou beperkt is gebleven! Ja, als je afzonderlijk gespleten haren/punten knipt maar niet de hele lengte gaat trimmen, staat deze kniptechniek ook wel bekend als de Search & Destroy methode (afkomstig van het Long Hair Community forum, volgens mij).

 3. Leuke artikel!
  Misschien een keer john frieda proberen? Is volgens mij ook niet CG-proof, maar ik merk wel dat mijn haar er mooi van krult.

  1. Dank je wel! Ik ben heel tevreden met de CG producten die ik gebruik, dus zal niet zo snel John Frieda aanschaffen. Ik ben wel benieuwd naar de duurdere producten, zoals Aveda & Olaplex. Groetjes, Oryanda

   1. Olaplex doet niks en is niet cg.

    Eindresultaat enorme gespleten haar punten

    3 tm 7 gebruikt en de olie

  1. Hoi Gaby,

   Als ik het goed begrijp ben je op zoek naar een CG shampoo met proteine? Ten eerste is het niet heel belangrijk of een shampoo wel of geen proteine bevat. Een shampoo blijft namelijk maar heel kort in je haar en gebruik je alleen op de hoofdhuid. Beter kun je dan kiezen voor een CG (leave-in)conditioner met proteine en/of een stylingproduct met proteine.

   Dit zijn goedkope CG shampoo’s met proteine:
   Hema shampoo volume & shine Hema shampoo bar volume

   Dit zijn goedkope CG conditioners met proteine:
   Garnier Loving Blends Milde Haver Conditioner
   Hema cremespoeling volume & shine

   Dit zijn goedkope CG stylingproducten met proteine:
   Andrélon Happy Curls Crème
   Syoss Keratin Mousse

   Hier vind je meer goedkope CG producten: https://krullentemmer.nl/budget-curly-girl-producten-uit-de-drogist/

   Groetjes, Oryanda van KrullenTemmer

 4. Leuk artikel! Ik doe nu ook ongeveer 1 jaar de CG methode. Ik ben alleen nog steeds op zoek naar de perfecte krulcreme (het is het allemaal net niet). Vroeger gebruikte ik jaren lang de perfecte krulcreme van Andrelon, vond ‘m zo fijn en nu verlang ik daar terug naar.

   1. Dankjewel voor de info Oryanda! Maar zoveel merken, zoveel producten, ik zou niet weten waar ik moet beginnen 🙂
    Ik moet gewoon even de tijd nemen om de reviews te gaan lezen, misschien vind ik er wel een fijne tussen.
    Ik doe wel altijd een leave in in mijn haar, dat voelt ook heel fijn aan. Wat met de Andrelon krullencreme een nadeel werd is dat mijn haar er toch ook wel pluizig van werd. Alleen voelde het product wel altijd fijn aan…maar dat zal door de siliconen komen 😉
    Nogmaals bedankt voor de lijst.

    Groetjes,

    Manuela

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×