Blog

Water Only Method voor krullen

De afgelopen zes weken heb ik de Water Only Method getest. Hierbij “was” je je krullen met water en gebruik je geen haarproducten. Water Only..alleen water dus. Hoe het precies werkt en hoe het mij is bevallen, lees je hieronder.

Wat is Water Only?

Je gebruikt niets anders dan water voor je krullen. Klaar..

Zo simpel is het niet. Bij Water Only maak je niet alleen gebruik van water, maar ook van sebum. Sebum is een ander woord voor talg of huidsmeer dat wordt aangemaakt door de (hoofd)huid. Talg heeft een beschermende werking tegen uitdroging van de huid en haar en tegen infecties door bacterien en schimmels. Heel erg zonde dus dat we dit steeds verwijderen met shampoo of conditioner. Voor mijn zoontje gebruikte ik altijd al de Water Only Methode. Hij heeft steil haar en zijn haar doet het er heel goed op. Op basis van de informatie die ik online heb gevonden, heb ik mijn eigen stappenplan gemaakt voor de Water Only Methode voor krullend haar:

Stap 1. Scritching & Preening

Met de Water Only Method verdeel je de natuurlijke olien over je haar met behulp van je vingers (scritching and preening). Je masseert je hoofdhuid 5 minuten lang met je vingertoppen. Zorg dat je alle plekken van je hoofdhuid bereikt. Door het masseren komen de natuurlijke oliën vrij. Nu is het de bedoeling om de vrijgekomen oliën te verdelen over je krullen. Dit doe je krul voor krul. Pak een krul dicht bij de hoofdhuid en glij met je duim en wijsvinger tot het puntje van je haar. Herhaal dit steeds op een nieuw plukje haar tot je alle krullen hebt gehad.

Stap 2. Borstelen

Als je steil haar hebt, kun je een borstel gebruiken van zwijnenhaar (Boar Bristle Brush) om de oliën vanaf de hoofdhuid tot de puntjes te verdelen. Ik heb deze borstel ook op mijn krullen geprobeerd, maar ik kwam er niet doorheen. Daarnaast kwam de kruldefinitie niet terug na het “wassen”. Ik gebruik normaal gesproken nooit een borstel. Ik kamde mijn haar alleen met mijn vingers onder de douche als ik er conditioner in zat. Ik heb een houten borstel aangeschaft. Deze borstel verwijderde vooral het vuil uit mijn krullen en haalde de klitten er uit. Was de borstel na elke kambeurt met een shampoo met sulfaten, handzeep of afwasmiddel en laat deze met drogen met de pinnen naar beneden. 
De viezigheid uit mijn haar

Stap 3. Wassen met warm water

Als je je haar gaat wassen, doe je dit alleen met warm water. Je masseert je hoofdhuid zoals je dat ook met shampoo zou doen. Je kunt hier ook een shampoo massage borstel voor gebruiken. Zorg ervoor dat het water warm is en niet heet. Door heet water spoelt de olie wel weg, maar het waxachtige gedeelte van de sebum niet.

Stap 4. Spoelen met koud water

Door het spoelen met koud water worden de haarschubben sneller gesloten, waardoor het haar gaat glanzen. Daarnaast zou het ook helpen het waxachtige laagje te voorkomen. Ik deed dit spoelen met mijn hoofd ondersteboven, zodat alleen mijn haar het koude water zou raken.

Stap 5. Krullen drogen

Net als bij de Curly Girl methode wordt het afgeraden krullen te drogen met een gewone handdoek, omdat het te veel vocht opneemt en het haar pluizig maakt. Gebruik daarom een microvezel handdoek, katoenen t-shirt, hydrofiel doek of keukenpapier. Knijp voorzichtig het vocht uit je haar en laat je krullen aan de lucht drogen.

De voordelen van Water Only

 • Sebum / talg is de beste conditioner voor je krullen
 • Het is goedkoop
 • Je bent sneller klaar onder de douche
 • Het is beter voor het milieu dan het gebruik van haarproducten
 • Je krijgt geen chemicalien op je huid
 • Je haar droogt sneller

De nadelen van Water Only

Vette hoofdhuid

Ik heb een vette hoofdhuid en ik hoopte dat deze beter in balans zou raken met Water Only. Dit is niet gebeurd, maar misschien heb ik ook te snel opgegeven. Met krullen is het moeilijker de natuurlijke olien over het hele haar te verdelen, waardoor het bovenop vet bleef. Het voordeel van krullen is dan weer dat dit minder opvalt dan bij steil haar. Mijn krullen werden regelmatig slierterig en ik miste volume.

Droge hoofdhuid

Ik heb het experiment niet alleen bij mezelf gedaan, maar ook bij mijn dochter met krullen. Voor haar gebruikte ik altijd alleen conditioner en dat beviel prima. Toch sprak minder chemicalien mij wel aan, waardoor ik haar deelgenoot maakte van het experiment. Het blijkt dat mijn dochter juist heel weinig sebum aanmaakt, waardoor haar krullen steeds droger werden. Het kammen deed steeds meer pijn en ik kreeg medelijden met haar. Na een aantal weken zijn we voor haar weer overgestapt naar conditioner only en na één wasbeurt zag het er direct beter uit. Zelfs mijn man viel het op. Voor mijn zoontje gebruik ik al jaren Water Only (en dan echt alleen spoelen met water, verder niets) en bij hem werkt het perfect. Dit komt waarschijnlijk omdat dat hij steil haar heeft en zijn haar redelijk kort is.

Buildup

Na 1,5 week kreeg ik last van build up. Geen olie, maar een waxachtige laag op mijn haar die ik met water niet weg kreeg. Sebum bestaat namelijk voor 26% uit wax.  Ik heb er kokosolie opgesmeerd, daarna gekamd en vervolgens gespoeld met een mix van appelciderazijn en water (1/2 theelepel (2,5 ml) appelciderazijn op 500 ML water). De waxachtige laag was weg, maar mijn haar was nog vetter dan voorheen. Het duurde een aantal dagen voordat de kokosolie was opgenomen door mijn haar. Het schijnt dat je deze build up ook kan verwijderen met een masker van appelmoes, maar ook dan blijft je haar waarschijnlijk een paar dagen vet.

Waterhardheid

In Lelystad hebben we zacht water, namelijk 5,1 ºdH. De hardheid geeft de hoeveelheid kalk en magnesium in water aan. Hoe meer calcium of magnesium er in het water zit, hoe harder het water is. Hard water kan zorgen voor build up van kalk in jouw haar en is dus minder geschikt voor de Water Only Method. Het zou daarom verstandig zijn om na te spoelen met een zuur product, zoals appelciderazijn verdund in water. Een 1/2 theelepel (2,5 ml) appelciderazijn op 500 ML warm water. Ik meng dit in een plastic flesje en giet het over mijn haar. Je doet dan overigens niet meer aan Water Only, maar aan Acid Only. Regenwater is een goed alternatief voor kraanwater om je haar mee te spoelen, omdat regenwater een lage waterhardheid heeft. 

pH Waarde

De pH-waarde geeft aan hoe zuur het water is. Het water in Lelystad heeft een pH-waarde van 8,12. De ideale pH-waarde voor de huid is 5, maar voor het haar is 3.7 de juiste pH waarde. Het zou daarom verstandig zijn om na te spoelen met een zuur product, zoals appelciderazijn verdund in water. Een 1/2 theelepel (2,5 ml) appelciderazijn op 500 ML warm water. Ik meng dit in een plastic flesje en giet het over mijn haar. Je doet dan overigens niet meer aan Water Only, maar aan Acid Only. Regenwater is een goed alternatief voor kraanwater om je haar mee te spoelen, omdat regenwater een een pH-waarde heeft van 6, wat dichter bij de natuurlijk pH-waarde van de huid zit.

Droge punten

Ondanks mijn vette hoofdhuid, had ik toch droge punten. Deze werden niet of nauwelijks verzorgd, omdat het sebum mijn punten niet bereikte. Dit haar is ook geverfd geweest in het verleden, dus dat heeft altijd wat extra aandacht nodig. Als alternatief wordt vaak kokosolie, jojobaolie, arganolie en aloe vera gel geadviseerd. Maar….dan is het dus geen Water Only meer.

Waarom ik ben gestopt met Water Only

Ondanks dat mijn haar het beter deed dan verwacht, kreeg ik mijn krullen niet goed met water alleen. Mijn haar werd bovenop steeds vetter en onderaan steeds droger. Geen goede look, maar vooral niet gezond voor de punten van mijn haar. Mensen met steil haar kunnen de natuurlijke olien (sebum) makkelijker over het haar verdelen met een Boar Bristle Brush, dus ik zou het dan zeker aanraden deze methode eens een kans te geven. Met mijn krullen kwam ik er nauwelijks doorheen en verdween mijn kruldefinitie als ik zo’n borstel gebruik. Mijn krullen zagen er niet mooi uit en het voelde vaak niet prettig aan. Door deze methode ben ik wel in aanraking gekomen met natuurlijke alternatieven voor shampoo, conditioner en stylingproducten waar ik nu mee verder ga experimenteren. 

Meer informatie over Water Only

Ik heb veel gegoogled naar dit onderwerp en vond hier nuttige informatie:

8 reacties

 1. Interessant om te lezen! Ben benieuwd naar je volgende experiment. In het verlengde van de Shikakai; ik heb onlangs Amla poeder besteld, nog niet gebruikt, maar misschien een ideetje om eens naar te kijken :). Lees er hele goede dingen over!

  1. Tot nu toe bevalt Shikakai heel goed, maar ik heb het pas twee keer gebruikt. Ben ook nog aan het zoeken naar de beste (makkelijkste) manier om het te gebruiken. Amla heb ik in mijn collectie. Is ook heel fijn als gezichtsmasker!

 2. Ik durfde het niet te zeggen toen ik je (krullen) zag maar ik vond het er eigenlijk niet mooi en vettig uitzien.

  Erg benieuwd naar je bevindingen met Shikakai!

 3. Ik was mijn haar sinds een maand of 2 met Dr. Organic Shampoo. Ik was het 2x in de week. Nu lees ik vaak over een clarify shampoo ivm build up. Is dat nodig ? Want als je haarproducten gebruikt die cg vriendelijk zijn hoeft dat toch niet? Of is het alleen als je co-only wast?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  1. Hoi Carla,

   Sorry voor mijn late reactie! December is een drukke maand geweest. Ook CG producten kunnen zorgen voor build-up. Een clarifying shampoo reinigt net wat sterker dan de meeste CG shampoos. Dr. Organics heeft shampoos die goed reinigen, dus een extra clarifying shampoo heb je dan niet nodig.

   Groetjes, Oryanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×