Blog

Hoe vaak moet ik naar de krullenkapper?

Eerste DevaCut en Hydratatiebehandeling

Laatst kwam een tienermeisje haar krullen bij mij knippen. Haar haar was nog nooit geknipt, omdat haar ouders bang waren dat het verknipt zou worden. Een hele eer dus dat ze bij mij wel mocht knippen. Ook al mocht er weinig af, het gaf direct een prachtig resultaat. Eens in de 14 jaar knippen is te weinig, maar wat is dan wel een goed moment om naar de kapper te gaan?

Waarom moeten krullen geknipt worden?

Elk haartje op je huid heeft een eindpunt. Dit eindpunt is niet voor elke (hoofd)haar hetzelfde. Het stopt op een gegeven moment met groeien of het breekt af. Door dit proces zal het kapsel ongelijk worden of het geheel zal heel dun worden onderaan. Het is dan mooi om er een stuk(je) vanaf te knippen om alles weer gelijk te krijgen. Als er gespleten haarpunten zijn, is het ook verstandig om te knippen. Zo kan het haar niet verder splijten. 

Wanneer moet ik naar de krullenkapper?

Dit is voor iedereen verschillend. Het heeft te maken met erfelijkheid, hoe het haar verzorgd wordt en de algehele gezondheid  van het haar. Daarnaast verschilt het ook per kapsel. Als je het kapsel gelijk wilt houden, moet je vaker knippen dan iemand die het wil laten groeien. Of je krullen toe zijn aan een knipbeurt, zie je aan:

  • Gespleten haarpunten
  • Knoopjes in een enkele haar (single strand knots)
  • Krullen die dunner zijn aan de onderkant
  • Een ongelijke contour
  • Een kapsel dat uit model is gegroeid
 

Hieronder geef ik een indicatie voor de frequentie om naar de krullenkapper te gaan

Hoe vaak laat je gezonde krullen knippen?

Als je je krullen wilt laten groeien én gezond haar hebt, adviseer ik je minimaal eens per 6 maanden te knippen. Gezonde krullen krijg je door het volgen van de Curly Girl Methode. Dit betekent dat alle producten die je gebruikt, vrij zijn van sulfaten, siliconen, waxen en minerale oliën.

Hoe vaak laat je beschadigde krullen knippen?​

Beschadigd haar zal ook met een goede verzorging nooit 100% herstellen. Kies er daarom voor om eens per 3 maanden een stuk(je) van het haar te knippen, zodat je steeds minder beschadigd haar overhoudt. Tips om beschadigde krullen te herstellen:

Hoe vaak moet ik mijn krullen knippen om mijn kapsel te behouden?

Als je hetzelfde kapsel wilt behouden, adviseer ik je eens per 2-3 maanden te knippen.

Kapperstrauma

Ik weet dat veel meiden met krullen een kapperstrauma hebben. Het haar is zo vaak verknipt dat ze niet meer naar de kapper durven. Ik begrijp hoe dat voelt, want ik knipte mijn haar al jaren zelf voordat ik de kappersopleiding deed. Toch zal een gespecialiseerde krullenkapper je haar beter knippen dan dat jij het zelf kan. Ten eerste omdat ze het beter kan zien aan alle kanten, maar ook omdat ze ervoor geschoold is. Daarnaast is er nog een groep die het haar helemaal niet meer knippen. Voor mooie krullen is het belangrijk dat het haar regelmatig geknipt wordt. Zoek daarom een kapper die je vertrouwt en laat er een klein stukje vanaf knippen om het weer gelijk te krijgen. Elke positieve kapperservaring zal je je kapperstrauma steeds meer doen vergeten.

Waarom met krullen minder vaak naar de kapper?

Haar groeit gemiddeld 1 centimeter per maand. Als je krullen hebt, is dit helaas niet zichtbaar omdat het opkrult. Dit wordt ook wel shrinkage genoemd. Golvend haar kan een paar centimeter langer zijn als het nat is of wordt uitgerekt, terwijl afro haar wel 40 cm (!) langer kan zijn als het nat is of wordt uitgerekt. Met steil haar is het dus makkelijker een gewenste lengte te bereiken dan met golvend (moeilijk), krullend (moeilijker) of afro haar (moeilijkst). Als je het te vaak laat knippen, kan het dus zijn dat er steeds meer wordt afgeknipt dan erbij is gegroeid. Zo wordt je kapsel steeds korter. 

Volg KrullenTemmer op:

Eén reactie

  1. Ik merk ook dat mijn haar een betere kwaliteit kreeg toen ik vaker naar de kapper ging. Het zag er gezonder uit en ik had ook minder last van haarbreuk. Ook vind ik het leuk om mijn kapsel af en toe te veranderen en probeer daarom wel elke zes weken te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×