Blog

Hoofdhuidproblemen

Schilfers hoofdhuid

In mijn salon zie ik regelmatig mensen met hoofdhuidproblemen. In deze blog bespreek ik deze en geef ik mijn tips. Ik ben geen hoofdhuidexpert, dus neem contact op met je huisarts als mijn tips niet werken.

Vette hoofdhuid
Je hoofdhuid maakt talg (huidsmeer) aan. Dit wordt ook wel sebum genoemd. Sebum zorgt ervoor dat de huid en het haar niet uitdroogt en beschermt tegen infecties door bacteriën en schimmels. Als je een shampoo met sulfaten gebruikt wordt het sebum bij elke wasbeurt volledig verwijderd. De talgklieren gaan vervolgens harder werken om nieuw sebum aan te maken en dit zorgt ervoor dat je het haar steeds vaker moet wassen.

Met een mild reinigende, sulfaatvrije shampoo of een co wash wordt niet al het sebum weggehaald. Zo blijft de hoofdhuid gehydrateerd en krijgen de talgklieren niet het signaal om harder te werken. De hoofdhuid moet wel even wennen aan het feit dat het rustig aan moet doen, dus het kan wat sneller vet worden als je net overstapt naar een low poo of co wash. Na een paar weken ga je het verschil merken.

Er zijn zelfs mensen die het haar alleen “wassen” met water en als het haar droog is, heel handig gebruik maken van het sebum. Met een speciale borstel kammen ze het sebum door het haar, waardoor het haar gehydrateerd wordt. Helaas is mijn haar kammen als het droog is geen optie voor mij, dus ik heb het nooit geprobeerd.

Een te veel aan sebum kan ook een hormonaal probleem zijn. Dit moet dus van binnenuit worden opgelost.

Droge hoofdhuid
Een droge hoofdhuid maakt te weinig sebum aan. Als je dan ook nog eens een sterk reinigende shampoo gebruikt, wordt het nog droger.

Met een droge hoofdhuid, moet je het haar zo min mogelijk wassen met een low poo of een co wash. Is je haar droog op de dagen dat je het niet wast? Maak het dan nat met een spuitfles en kneed er conditioner in en eventueel een stylingproduct.

Een hoofdmassage met een speciale hoofdhuidolie kan helpen bij een droge hoofdhuid. 3 keer per week voor het slapen gaan, breng je de olie aan op de hoofdhuid en masseer je het een aantal minuten in.

Schilfers
Schilfers worden vaak gezien als roos. Roos is een symptoom van seborroisch eczeem en kan behandeld worden met speciale shampoos die de talgproductie reguleert of de gist aanpakt die het eczeem veroorzaakt. Ga hiervoor naar de huisarts of dermatoloog.

Werkt de shampoo na 6 weken niet, dan is er wat anders aan de hand. Het kan een ander soort eczeem, psoriasis of een schimmelinfectie zijn. Ga ook hiervoor naar de huisarts of dermatoloog.

Maar schilfers kunnen ook heel onschuldig zijn, bijvoorbeeld restanten van haarproducten die niet wateroplosbaar of goed uitgespoeld zijn. Spoel daarom je shampoo goed uit en gebruik krulvriendelijke producten.

Jeuk
Als de jeuk gepaard gaat met schilfers, kun je de tips van de bovenstaande tekst overnemen.

Jeuk kan contactallergie zijn. Je bent dan allergisch voor stoffen die in haarproducten zitten:
🌀 Parfum
🌀 Conserveringsmiddelen zoals parabenen
🌀 PPD in haarverf
🌀 Cocamidopropyl betaine in shampoo
🌀 Glycerylthioglycolaat in permanent

Bij de dermatoloog kun je getest worden op contactallergie. De oplossing van contactallergie is de stof vermijden.

Het kan ook irritatie zijn door deze ingrediënten:
🌀 Sulfaten (SLS en SLES) in shampoo
🌀 Sodium Choride
🌀 Methylene Glycol
🌀 Lead acetate in haarverf

Ook hiervoor is de oplossing de stof vermijden.

Jeuk kan ook ontstaan door stress of door medicijngebruik.

Luizen veroorzaken ook jeuk, maar die herken je meestal snel aan de neten in je haar.

Haaruitval
Iedereen verliest 50-120 haren per dag. Bij mensen met stijl haar, glijden de haren uit het bos haar als ze zijn uitgevallen. Mensen met stijl haar borstelen ook regelmatig hun haar, waardoor de uitgevallen haren eruit komen.

Bij krullen blijven uitgevallen haren meestal in de bos zitten. Daarnaast kam ik mijn haar alleen met mijn vingers tijdens het wassen van mijn haar twee keer per week. Het lijkt dan alsof er in één keer heel veel haren zijn uitgevallen. Mijn haaruitval is gelukkig normaal en dat zie ik, omdat de densiteit/dichtheid van mijn haar hetzelfde blijft.

Er zijn mensen die echter wel last hebben van extreme haaruitval. Dit kan komen door bijvoorbeeld strak vlechten of hairextensions. Haar dat afbreekt door beschadiging, kan ook lijken op een uitgevallen haar. Is je haar beschadigd door verven, blonderen, relaxen of het gebruik van de stijltang? Verzorg je haar dan goed met een Olaplex Herstelbehandeling, hydratatiebehandeling en of proteïnebehandeling.

Haaruitval heeft vaak een medische oorzaak. Graag verwijs ik je hiervoor naar de naar je huisarts.

2 Reacties

 1. Natalie

  Op aanraden van een vriendin heb ik ghassoul uitgeprobeerd. Het is een soort lava-aarde uit Marokko en wordt gebruikt voor behandeling van hoofd en huid. Het is een wat omslachtige behandeling, vergelijkbaar met henna. Je moet het laten inwerken. Het heeft me een gezonde hoofdhuid opgeleverd en mijn haar is zacht en vol.

  Antwoord
  • Oryanda

   Hoi Natalie,

   Een goede tip! Ik heb het ook weleens gebruikt en voelt inderdaad heel fijn voor de hoofdhuid. Mijn haar werd er nogal stug van.

   Groetjes, Oryanda

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *