Blog

Luizen in krullen

Luizenkam

Ik ben GROOT fan van de Luizenmoeder. Maar als ik luizen ontdek bij ons thuis, ben ik niet zo blij. Met krullend haar zijn luizen een extra uitdaging. Hier deel ik tips om de luizen te bestrijden.

Kammen

Hoewel ik geen voorstander ben van het kammen van krullen, kun je er bij luizen niet omheen. Door het kammen van het haar, verwijder je de luizen en de neten. Je kamt het haar twee weken lang elke dag. Zo weet je zeker dat alle neten en luizen eruit zijn.

Eerst maak je het haar nat onder de douche of met een spuitfles. Vervolgens doe je er (veel) krulvriendelijke conditioner in en kam je het haar eerst met je vingers en dan met een borstel (ik gebruik de tangle teezer).

Als het haar helemaal klitvrij is en zacht aanvoelt, ga je het hele haar doorkammen met de luizenkam. Ik begin altijd onderin en zet de rest van het haar vast met een klem. Ik pak elke keer een baan van links naar rechts van ongeveer 2 cm. Ik kam deze goed door en kijk of er een luis op de kam zit. Deze veeg ik dan af met keukenpapier. Ook kijk ik goed naar het haar of ik neten zie zitten. Deze schuif ik met mijn nagels uit het haar en doe dan ook in het keukenpapier. Als ik klaar ben met het hele haar, doe ik de luizenkam in een witte kom met water om te zien hoeveel neten eruit zijn gekomen. Dit geeft een indicatie van hoe erg de besmetting is. Ik laat de conditioner er na het kammen gewoon inzitten bij m’n dochter. Ik kneed haar krullen droog met een hydrofiel handdoek en laat het aan de lucht drogen.

Goede luizenkam

Een goede luizenkam is essentieel bij het bestrijden van luizen en neten. Ik heb de Assy Luizenkam. De tanden van deze kam hebben groeven, waardoor neten en luizen erin vast blijven hangen.

Luizenshampoo

Ik gebruik geen luizenshampoo en wil je vragen dit ook niet te doen. Luizenshampoo kan de luizen doden, maar geen neten. Je moet dus nog steeds twee weken kammen om zeker te zijn dat alle neten weg zijn. Daarnaast zijn veel luizen resistent geworden tegen luizenshampoo’s, waardoor het de luizen niet eens dood. De bestverkochte luizenshampoo is op basis van dimethicone (een silicoon❌). Dit middel verstikt niet alleen de luizen, maar ook de hoofdhuid en het haar. Hierdoor krijg je droog haar, schilfers en jeuk. En van jeuk wilde je nou net af zijn.

Huismiddeltjes

Ik heb veel huismiddeltjes geprobeerd, maar daarbij moet je ook kammen. Ik hou niet van dubbel werk, dus de huismiddeltjes gebruik ik niet meer.

Luizen voorkomen

  • Luizen lopen over van het ene hoofd naar het andere. Heeft iemand in het gezin luizen, controleer en behandel (indien nodig) dan iedereen, zodat je elkaar niet steeds besmet.
  • Schaam je niet voor de luizen. Vertel de meester of juf, ouders van vriendjes en familieleden dat je kind luizen heeft. Zo voorkom je dat ze elkaar besmetten.
  • Door het haar vast te dragen, is er minder kans dat de luizen overlopen.
  • Er zijn tips op het internet over het gebruik lavendelolie en tea tree olie om luizen te verjagen, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen.

Huisdieren
De laatste keer dat mijn dochter luizen had, kwam ze er maar niet vanaf. De neten waren weg, maar elke dag kwamen er nog een aantal luizen uit bij het kammen. Ik heb alle gezinsleden, inclusief mezelf, nogmaals gecontroleerd, maar wij hadden geen luizen. M’n dochter was de hele week ziek thuis en kon het dus ook niet ergens anders hebben opgelopen. Toen bedacht ik me dat ze heel vaak knuffelt met de kat. Ik dacht dat katten alleen vlooien konden hebben, maar door Googlen kwam ik erachter dat ze in zeldzame gevallen ook zogenaamde mensenluizen kunnen krijgen. Deze kunnen bestreden worden met vlooienmiddel en dat hebben we dan ook gedaan. Op de kat dus. Niet op mijn kind. Vervolgens waren de luizen weg.

Oude adviezen
Ik kan me herinneren dat m’n zus en ik hoofdluis hadden. Al m’n beddengoed, jassen, mutsen etc. werd heet gewassen. M’n knuffels moesten een week in een vuilniszak en m’n kussen in de vriezer. Volgens het RIVM zijn deze adviezen achterhaald en is kammen de enige juiste methode.

Kom je, ondanks deze tips, toch niet van de luizen af? Dan kun je naar een speciale Luizenkliniek waar ze met een apparaat alle luizen en neten kunnen doden. Of scheer al het haar af. Probleem opgelost.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *